POZITIVNI PRIMJERI

Gračanlije posjetile Krk pa se rodile velike ideje

Privrednici s hrvatskog otoka dogodine dolaze na Sajam privrede. Puno truda na srdačnom dočeku gostiju uložili su mještani urbanog, primorskog naselja Kornić

Domaćini Kornića s gostima iz Gračanice. H. Čalić

Piše: H. Čalić

5.9.2022

Na Krku, jednom od najvećih hrvatskih otoka, svoj komadić sreće pronašle su desetine Bosanaca i Hercegovaca.

Oni tu žive, osnivaju porodice, školuju djecu, a ima i onih koji uspješno razvijaju biznise.


Niz manifestacija

Među njima je i Gračanlija Senad Husić, koji nikada nije zaboravio Babiće, svoje rodno mjesto, pa je prije nekoliko godina u Udruženju mladih „Sijedi krš“ pokrenuo inicijativu za saradnju s mladima Krka, prije svega iz općine Dunac.

Uslijedila je posjeta Babićima, a nedavno su mlade Gračanlije te predstavnici Grada Gračanice i Turističke zajednice (TZ) posjetili Krk.

Puno truda na srdačnom dočeku gostiju uložili su mještani urbanog, primorskog naselja Kornić. Tokom dvodnevne posjete održan je niz manifestacija.

- Kornić je lijepo mjesto. I ovdje je, kao i na cijelom otoku, turizam okosnica, posebno poslije izgradnje mosta i manjeg aerodroma. More je lijepo, priroda je predivna, naselja uređena. Poslije turizma najrazvijenija je poljoprivreda.

Maslinarstvo i ovčarstvo te četiri vrste sira su naš ponos - kazao je Edvard Braaut Edi, turistički radnik i poznavalac historije ovog mjesta.


Turistička saradnja

Predsjednik Mjesnog odbora naselja Kornić Šimun Josipović i predsjednik Mjesne zajednice Babići Aziz Bešić dogovorili su saradnju na nivou dva naselja.

Bilo je riječi i o turističkoj saradnji između predstavnika Krka i direktora TZ Gračanice Edina Ibriševića. Nihad Krajinović, predsjedavajući Gradskog vijeća Gračanice, i gradonačelnik Krka Dario Vasilić ugovorili su modalitete saradnje na nivou dva grada. Jedna od značajnih ideja koja se rodila tokom posjete je ta da će na narednom Sajmu privrede u Gračanici privrednici s Krka doći i izložiti svoje proizvode.


Oduševili igrama

Ovom prilikom održane su gastro večer i prezentacija albanske, hrvatske i bosanske kuhinje.

Mladi iz Babića zabavili domaćine i sunarodnjake. H. Čalić

Žene iz Babića pokazale su kako se pravi sjeckani burek, a onda su članovi Udruženja mladih „Sijedi krš“ igrama i pjesmama oduševili i Bosance i domaćine. Posjeta je završena razgledanjem crkve iz 11. stoljeća, građene isključivo od kamena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.