OSVRT

Kako su Jakub i Senad papanski prevarili narod i za koliko su se prodali

Ono što je drugačije u ovom slučaju prelijetanja, jeste reakcija stotinjak građana koji su danas otišli pred Jakubovu kuću i zid oblijepili njegovom fotografijom s natpisom "preletač"

Senad Alić i Jakub Suljkanović. Avaz

Piše: Evelin Trako

5.11.2022

Jakub Suljkanović i Senad Alić posljednja su dva primjera takozvanih preletačevića na bh. političkoj sceni. Njihovo napuštanje PDA i prelazak u okrilje SDA, čime je ova stranka uz vjerni DF dobila tijesnu većinu za formiranje skupštinske većine u Tuzlanskom Kantonu, ponovo je otvorilo temu - kako spriječiti ovu jezivu pojavu? U mnogo slučajeva do sada, padale su vlade, formirale se parlamentarne i skupštinske većine zahvaljujući kupovini, što bi rekla Dodikova Željka Cvijanović, "papaka". 

Mešetari poput Abdurahmana Hodžića zvanog Hodža

Ponovo su se potegla pitanja vraćanja mandata, potegla su se pitanja moralne odgovornosti, društvene mreže su podijeljene, jedni likuju i nazivaju to demokratijom, drugi su kivni i pozivaju čak i na skidanje glave Jakubu i Senadu. I normalno je da će se ova pojava političke korupcije na visokom nivou ponavljati, kada nikada nije bilo ni ozbiljne istrage niti sudskog epiloga.

Da je bljutavo, bljutavo je. Prodaš narodu m**a pod bubrege, narod glasa za tebe jer ne želi dinastičko-koruptivnu hobotnicu, koja vlada 30 godina, i onda ti skineš dres i kažeš "samo sam se malo igrao s vama". Ono što je drugačije u ovom slučaju prelijetanja, jeste reakcija stotinjak građana koji su danas otišli pred Jakubovu kuću i zid oblijepili njegovom fotografijom s natpisom "preletač".

Do sada to nije bio slučaj. Međutim, Jakub i Senad nisu ni prvi a vjerovatno ni posljednji preletači koji će iz njima znanih razloga promijeniti dres i tako pokvariti planove o eventualnoj promjeni vlasti. Dok postoje mešetari poput Abdurahmana Hodžića zvanog Hodža, bit će i jakuba i senada. Samo je pitanje za koliko su se prodali. Možda i nisu, možda su ucijenjeni. Možda nisu ni ucijenjeni, možda su ranije izašli iz SDA te pristupili PDA-u prije izbora da bi ukrali glasove ovoj političkoj opciji.

Udobni dom preletača

To vjerovatno znaju njih dvojica.

Ali ono što bi zasigurno moglo pomoći u sprječavanju i sušenju ove političke kaljuže, jeste naprimjer akcija policije po naredbi nadležnog Tužilaštva. Kada bi se samo jedanput specijalna jedinica nekog MUP-a uputila u udobni dom preletača, koji sada vjerovatno likuje i uživa u plodovima svog "dno dna" postupka, sigurno da bi ubuduće takvih primjera bilo manje.

Sigurno da se preletačevići ne kupuju preko računa, nego novcem iz slamarice. Izvoli prijatelju, dokaži porijeklo novca koji je pronađen ispod jastuka. Da, moglo bi to, ali proteći će još Miljacke dok se to dogodi u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.