SANKCIJE

Ruski tajkuni već izgubili milijarde dolara

Najjači udarac primio je Oleg Deripaska

Blic.rs

10.4.2018

Američke sankcije su već koštale milijarde neke od ruskih oligarha i biznismena, samo tri dana nakon što su uvedene.

Investitori su u ponedjeljak rasprodali akcije mnogih ruskih kompanija, a, kako piše "Forbs", najbogatiji ruski biznismeni su izgubili više od 12 milijardi dolara za samo jedan dan.

Najjači udarac primio je Oleg Deripaska, šef aluminijskog giganta "Rusala", čije su akcije na berzi u Hongkongu pale za 50 posto i tako je on ostao bez 4,3 milijarde dolara, prenosi "Njuzvik".

U međuvremenu, Viktor Vekselberg, koji preko kompanije "Sual Partners" posjeduje 26,5 posto akcija u Rusalu, izgubio je oko milijardu dolara.

Sankcije su pogodile i ''Norilsk Nickel'', čije su akcije pale za 16 posto. To je navodno koštalo većinskog vlasnika firme Vladimira Potanjina oko 1,3 milijarde dolara, iako on nije među 26 ljudi i 15 kompanija koje je 6. aprila ministarstvo finansija SAD stavilo na "crnu listu" u odgovor na diplomatsku krizu nastalu nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja.

Sulejman Kerimov, Leonid Mikelson, Genadij Timčenko, Vladimir Lisin, Roman Abramovič, Vagit Alekperov and Aleksej Mordašov također su pretrpjeli velike finansijske gubitke zbog pada na berzi koji je uticao na BTB Banku i rudarskog i metalurškog giganta "Mechel".

- Dugo nismo vidjeli ovakvo ujedinjeno masovno povlačenje iz ruskih kompanija - rekao je Kirill Tremasov iz investicione kompanije "Loko-Invest" iz Moskve.

Moskva je saopćila da traži načine da pruži podršku i pomoć ruskim kompanijama koje su pogođene sankcijama.

- Mi vodimo brigu o našim vodećim kompanijama. U trenutnoj situaciji, kako njihova pozicija postaje sve teža, mi ćemo im ponuditi podršku - rekao je zamjenik ruskog premijera Arkadij Dvorkovič.

Međutim, očekuje se da investitori nastave da reagiraju na rastuće tenzije između Vašingtona i Moskve, naročito nakon što je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) upozorio na "veliku cijenu" koju treba da plate odgovorni za navodni hemijski napad na sirijski grad Dumu za koji je optužen sirijski režim, koji ima podršku Rusije.

- Investitori su shvatili koliko su stvari postale loše po Rusiju. Oni se plaše da su sada sve ruske kompanije u riziku od sankcija. Trgovci akcijama sada vide ruske akcije jer su one viđene kao toksične - rekao je Vadim Bit-Avragim iz investitorske kompanije "Kapital Asset Management LLC".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.