SVIJET

FBI uhapsio Rusa, dan nakon hapšenja Velana u Moskvi

Njegova porodica tvrdi da je nevin

Sjedinjene Američke Države uhapsile ruskog državljana. Ilustracija

Fena

5.1.2019

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u subotu da su Sjedinjene Američke Države uhapsile ruskog državljanina, dan nakon što je Moskva uhapsila bivšeg američkog marinca Pola Velana (Paula Whelana) pod sumnjom za špijunažu.

Velana je uhapsila ruska Služba savezne sigurnosti 28. decembra. Njegova porodica tvrdi da je nevin i da je doputovao u Moskvu da bi prisustvovao vjenčanju.

Ministarstvo je saopćilo da su SAD uhapsile ruskog državljanina Dmitrija Makarenka na sjevernim Marijanskim otocima 29. decembra i da su ga prebacile na Floridu.

- Makarenko, rođen 1979., doputovao je na otok Saipan sa suprugom, maloljetnom djecom i starim roditeljima. Njega je uhapsilo osoblje FBI-ja na aerodromu odmah po njegovom dolasku - saopćilo je ministarstvo.

Američka ambasada u Moskvi nije bila odmah dostupna radi komentara.

Međusobne optužbe mogle bi dodatno zakomplicirati ionako teško narušene odnose između Moskve i Vašingtona, uprkos javno izraženim željama predsjednika Donalda Trampa (Trump) i Vladimira Putina da stvore srdačne lične odnose.

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) izjavio je u ovoj sedmici da je Vašington zatražio od Moskve da pojasni Velanovo hapšenje.

Britanija je jučer upozorila Rusiju da se pojedinci ne bi trebali koristiti kao pijuni u diplomatskim partijama šaha. Velan je također vlasnik britanskog pasoša.

Rusko ministarstvo navodi u saopćenju da ruski diplomati nisu bili u stanju da kontaktiraju Makarenka na Floridi i tvrdi da Vašington tek treba da pojasni njegovo hapšenje.

Prije nego što Moskva pruži detalje Makarenkovog hapšenja, eksperti su špekulirali da bi Moskva mogla zamijeniti Velana za ruske državljane koje drži  Vašington.

Komentirajući tu mogućnost, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov danas je izjavio:

- Ne vidim razloga da se potegne to pitanje u kontekstu razmjena. Trebali bismo pokrenuti sve procedure neophodne u ovakvoj situaciji - prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.