SUKOB I SARADNJA

Kina ne strahuje od konfrontacije sa SAD

Američki Senat usvojio je u četvrtak zakon o zabrani uvoza proizvoda iz kineskog regiona Xinjiang jer su zabrinuti zbog prinudnog rada i navodne zloupotrebe tamošnje ujgurske muslimanske manjine

N. Aj.

20.12.2021

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi. Agencije

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi izjavio je da Kina ne strahuje od konfrontacije sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali pozdravlja saradnju ako je obostrano korisna.

Problemi u američko-kineskim odnosima sveli su se na “strateški pogrešne procjene” američke strane, naveo je Yi u govoru objavljenom na internet stranici kineskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Reuters.

- Ako dođe do konfrontacije, onda se Kina neće plašiti toga i borit će se do kraja - izjavio je Wang.

Britanska agencija Reuters navodi da su odnosi između SAD i Kine na niskom nivou zbog niza neslaganja, kao što je porijeklo pandemije Covid-19, trgovina i ljudska prava.

U prošlomjesečnom telefonskom pozivu koji je trajao više od tri sata, američki predsjednik Joe Biden vršio je pritisak na svog kineskog kolegu Xi Jinpinga povodom pitanja ljudskih prava, dok je Xi upozorio da će Kina odgovoriti zbog provokacija Tajvana.

Američki Senat usvojio je u četvrtak zakon o zabrani uvoza proizvoda iz kineskog regiona Xinjiang jer su zabrinuti zbog prinudnog rada i navodne zloupotrebe tamošnje ujgurske muslimanske manjine.

Kina odbacuje optužbe za kršenje prava u Xinjiangu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.