MINISTARSTVO FINANSIJA

SAD uvele nove sankcije Wagner grupi

Wagnerovo osoblje je uključeno u stalni obrazac ozbiljnih kriminalnih aktivnosti, navodi se u saopćenju

SAD uvele dodatne sankcije Wagner grupi. Printscreen

H. J. I.

26.1.2023

SAD su uvele dodatne sankcije za rusku privatnu vojnu grupu Wagner za koju američki zvaničnici vjeruju da pomaže ruskoj vojsci u ratu u Ukrajini.

Ministarstvo finansija SAD saopćilo je da su označili Wagner grupu kao "značajnu transnacionalnu kriminalnu organizaciju" u sklopu aktivnosti usmjerenih ka desetinama ljudi i entiteta i sa nastojanjem da se umanji sposobnost Rusije da vodi rat, prenosi Reuters.


- Wagnerovo osoblje je uključeno u stalni obrazac ozbiljnih kriminalnih aktivnosti, uključujući masovna pogubljenja, silovanja, otmice djece i fizičko zlostavljanje u Centralnoafričkoj Republici i Maliju - navodi se u saopćenju Ministarstva finansija.

Istovremeno je State Department uveo sankcije za više osoba koje se dovode u vezu sa Wagnerom i šefom grupe Jevgenijem Prigožinom.


Odlukom o sankcijama bit će zamrznuta sva imovina koju Wagner ima u Americi. Također se zabranjuje Amerikancima da ovoj vojnoj grupi osiguravaju sredstva, robu ili usluge.

- Današnje proširene sankcije Wagneru, kao i nove sankcije njihovim saradnicima i drugim kompanijama koje omogućavaju ruski vojni kompleks, dodatno će omesti Putinovu sposobnost da naoruža i opremi svoju ratnu mašinu - rekla je ministrica finansija Dženet Jelen (Janet Yellen).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.