POTVRDILO MINISTARSTVO

Austrija protjeruje četvoricu ruskih diplomata

Navedene osobe pozvane su da napuste austrijski teritorij najkasnije do 8. februara, dodaje vlada

Ministarstvo vanjskih poslova Austrije. Twitter

A. O.

2.2.2023

Četiri ruska diplomata, od kojih su dvojica akreditirana pri UN-u u Beču, bit će protjerana iz Austrije, objavilo je danas ministarstvo vanjskih poslova.

Oni su djelovali na način koji nije usklađen s njihovim diplomatskim statusom, navodi se u saopćenju.

Napustiti teritoriju

- Navedene osobe pozvane su da napuste austrijski teritorij najkasnije do 8. februara - dodaje vlada, bez navođenja šta im se konkretno stavlja na teret.

Protjerivanje diplomata vrlo je rijetko u Austriji, neutralnoj zemlji koja je prije ruske invazije na Ukrajinu bila bliska Moskvi.

Rusija ima veći broj diplomata u Austriji na bilateralnom nivou, ali i onih koji ju predstavljaju pri UN-u, kao i pri Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OESS).

Međunaordna špijunaža

Stručnjaci smatraju da je od kraja Hladnog rata Austrija mjesto česte međunarodne špijunaže.

Austrija se nije pridružila Velikoj Britaniji i većem broju evropskih zemalja u protjerivanju ruskih diplomata nakon trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja 2018. godine za koje se smatra da je odgovoran Kremlj.

Beč je protjerao ruskog diplomata optuženog za špijunažu u avgustu 2020., prvi put u historiji te zemlje. Još četvoro ih je protjerano u aprilu 2022., u okviru koordinirane reakcije evropskih zemalja nakon otkrivanja masakra nad civilima u Buči kod Kijeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.