RIJEČ STRUČNJAKA

Berko Zečević za "Avaz": Putin pokušava naći opravdanje

U vrijeme Putinovog obraćanja na licima prisutnih mogla se vidjeti samo zabrinutost

Zečević: Očekuje nas veoma složena situacija. Anadolija

Alen Bajramovic

21.2.2023

Današnje obraćanje predsjednika Rusije Vladimira Putina najavljivano je kao historijsko, ali ono to ni po čemu nije bilo. Ovo je za "Avaz" kazao vojni analitičar, profesor Berko Zečević, koji analizira i značaj odluka koje je Putin danas saopćio.

- Ja ne vidim po čemu su njegove poruke historijske. To je, prije svega, pokušaj da se nađe opravdanje za domaću javnost zašto tzv. specijalna vojna operacija traje godinu dana i još joj se ne vidi ni konačan cilj, ni završetak - kaže Zečević.

Iracionalne teze

Kompletno obraćanje Vladimira Putina, dodaje, bazirano je na iracionalnim tezama da u Ukrajini postoje nacisti koje podržava zapad.

- Nacisti objektivno ne postoje u organiziranom, državnom smislu. Nacistički pokret postoji u svim zemljama, kako u zapadnoj Evropi, tako i u samoj Rusiji. Postoje i velikodržavni koncepti koji nisu daleko od nacionalsocijalističkih koje je formirao Hitler - pojašnjava Zečević.

Zabrinjavajućim smatra što se kod Putina ne vidi ni tračak želje da se Rusija vrati u okvire sporazuma o regionalnoj sigurnosti koji su garantirali nepovredivost granica država. Odluku da Rusija suspendira sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja Zečević pojašnjava kao kraj mogućnosti da predstavnici Rusije i SAD vrše međusobne kontrole lokacija na kojima su raspoređene nuklearne rakete, ali dodaje da takvim kontrolama nisu bile obuhvaćeni ni nuklearni arsenali Kine, Izraela, Pakistana ili Indije.

Nova trka u naoružavanju

- Očekuje nas veoma složena situacija. Ovo sada znači da Rusija može nastaviti modernizaciju i širenje svog nuklearnog potencijala. To nije razlog za brigu za sigurnost svijeta, ali jeste za zabrinutost što počinje nova trka u naoružavanju, ne samo u segmentu konvencionalnog, već i taktičkog i strateškog nuklearnog naoružanja - pojašnjava profesor Zečević.

U vrijeme Putinovog obraćanja na licima prisutnih mogla se vidjeti samo zabrinutost. Zečević kaže da je tako nešto i očekivano jer se u proteklih godinu dana, otkako traje ruska agresija na Ukrajinu, pozicija običnih ljudi značajno promijenila u cijelom svijetu. Očekuje da sve teži uvjeti života i u samoj Rusiji u jednom trenutku kulminiraju nezadovoljstvom koje će zaustaviti besmisleni rat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.