STANJE SE NE SMIRUJE

Nove eksplozije potresaju Krim

Ukrajina, ne potvrđujući nikakvu ulogu u tim napadima, kaže da je uništavanje infrastrukture priprema za planirani kopneni napad

Eksplozije su se dogodile u Sevastopolju i Sakiju. Printscreen

E. A.

7.5.2023

Brojne eksplozije potresle su u nedjelju rano ujutro nekoliko mjesta diljem Krima, koji je Rusija anektirala, izvijestili su ruski i ukrajinski mediji, a ruski društveni mediji javljaju da sistem protuzračne obrane odbijaju napade.

Telegram, kanal povezan s ruskim agencijama za provođenje zakona, izvijestio je da je Ukrajina poslala niz bespilotnih letjelica na Krimski poluotok, a ruska protuzračna obrana oborila je najmanje jednu iznad luke Sevastopolj.

Nema žrtava

Prema prvim informacijama kanala, nije bilo žrtava.

Prema ukrajinskim nadzornim kanalima, eksplozije su se dogodile u Sevastopolju i Sakiju, gdje Rusija ima zračnu bazu, kao i na nekoliko drugih mjesta na Krimskom poluotoku koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Planirani kopnenin napad

Reuters nije mogao neovisno provjeriti te izvještaje.

Udari na ciljeve koje drži Rusija intenzivirali su se u posljednje dvije sedmice, posebice na Krimu. Ukrajina, ne potvrđujući nikakvu ulogu u tim napadima, kaže da je uništavanje infrastrukture priprema za planirani kopneni napad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.