ZAUSTAVITI PROTOK

Zelenski: Tražimo strožije sankcije za komponente ruskih projektila

Rusija poriče da u Ukrajini cilja civile

Zelenski: Nažalost, Rusija još uvijek može dobiti kritične komponente za projektile koje proizvode firme iz različitih zemalja. Twitter

A. O.

14.6.2023

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) pozvao je na strožije sankcije kako bi se zaustavio protok komponenti koje se koriste u ruskim projektilima, rekavši da je jeftinije zaustaviti njihov prijenos nego jačati protivzračne sisteme.

Bio je to drugi put u nešto više od sedam dana da je Zelenski pozvao na strožija pravila kako bi se zaustavilo ono što ukrajinske vlasti nazivaju "raketnim terorom" protiv civilnih ciljeva.

Rusija poriče da u Ukrajini cilja civile, ali često pogađa nevojne zgrade, a posljednja je bila raketa koja je pogodila stambenu zgradu i skladišta u rodnom gradu Zelenskog, Krivji Rih u središnjoj Ukrajini, ubivši 11 ljudi.

Zelenski je kazao da je projektil korišten u napadu sadržavao oko 50 komponenti proizvedenih u drugim zemljama i da se o tom pitanju u utorak razgovaralo s diplomatima u Kijevu.

- Nažalost, Rusija još uvijek može dobiti kritične komponente za projektile koje proizvode firme iz različitih zemalja, uključujući partnerske zemlje - rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Svi ukrajinski partneri imaju spisak firmi koje Rusiji isporučuju takve proizvode, rekao je.

- Jasno je da je jeftinije, jednom zauvijek, zatvoriti teroristima puteve snabdijevanja komponentama terora nego stalno trošiti na nove rakete za protivzračnu odbranu - zaključio je Zelenski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.