25 BESPILOTNIH LETJELICA

Rusi dronovima napali Odesu: Pogođena luka na Dunavu

Neki ukrajinski mediji su izvijestili o eksplozijama u luci Reni, jednoj od dvije glavne luke na Dunavu kojima upravlja Ukrajina

Požar u Ukrajini. Oružane snage Ukrajine

S. S.

3.9.2023

Rusija je u ranim jutarnjim satima krenula sa napadom bespilotnim letjelicama, koji je trajao tri i pol sata. Meta su bili južni dijelovi oblasti Odese, a pogođena je lučka infrastruktura na Dunavu, saopćilo je ukrajinsko ratno zrakoplovstvo.

Ukrajinski sistemi protivzračne odbrane oborili su 22 od 25 dronova Šahed iranske proizvodnje kojima je Rusija napala Odesu u ranim nedjeljnim satima.

Ukrajinsko južno vojno zapovjedništvo je na društvenim mrežama objavilo da su najmanje dva civila povrijeđena u napadu na ono što je nazvalo "civilnom infrastrukturom Dunava". Dunav je postao glavna ukrajinska ruta za izvoz žita otkako se u julu urušio sporazum pod pokroviteljskom Ujedinjenih naroda koji je Kijevu omogućio da prevozi svoje žito Crnim morem.

Nisu pružene pojedinosti o tome koje lučko postrojenje je pogođeno. Vojska je rekla da je nakon napada izbio požar koji je ubrzo ugašen. Neki ukrajinski mediji su izvijestili o eksplozijama u luci Reni, jednoj od dvije glavne luke na Dunavu kojima upravlja Ukrajina.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.