ZBOG PODRŠKE UKRAJINI

Rusija izdala potjernicu za estonskom premijerkom

Kalas je glasno podržavala Ukrajinu od početka ruske sveobuhvatne invazije u februaru 2022. godine

Agencije

D. H.

13.2.2024

Rusija je danas raspisala potjernicu za estonskom premijerkom Kajom Kalas (Kallas). Internetska stranica ruskog ministarstva unutrašnjih poslova uključila je Kallas u bazu podataka kao "traženu osobu prema kaznenom zakonu", piše DW.

Oskvrnuće historijskog sjećanja

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naknadno je objasnio kako je potjernica za estonskom premijerkom izdata zbog "neprijateljskih radnji protiv Rusije" i "oskvrnuća historijskog sjećanja". Potjernice su izdate i za estonskim državnim sekretarom Taimarom Peterkopom te litvanskim ministrom kulture Simonasom Kairisom (Kairysom).


Kalla snažno podržava Ukrajinu

Ruski sigurnosni izvor, koji je želio ostati anoniman, ispričao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS da je kazneni progon protiv troje baltičkih političara pokrenut zbog "uništavanja spomenika sovjetskim vojnicima iz Drugog svjetskog rata".

Kalas je glasno podržavala Ukrajinu od početka ruske sveobuhvatne invazije u februaru 2022. godine. Također je bila jedan od najsnažnijih glasova u Evropskoj uniji i NATO-u koji se zalagao za opskrbu ukrajinskih snaga s više oružja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.