KOLUMNE

Hapšenje generala

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ

9.12.2015

U Sarajevu je jučer uhapšen general Armije RBiH u penziji Sakib Mahmuljin.  

Hapšenje se dogodilo u ranim jutarnjim satima, a izveli su ga specijalci s fantomkama na glavama, baš kao da se radilo o krvoločnom svjetskom bjeguncu, a ne čovjeku koji se pravosuđu ove zemlje godinama odazivao na svaki poziv.

Spektakl Mahmuljinovog hapšenja, kako mnogi jučer iznose bojazan, osim poniženja generala, imao je za cilj i nešto mnogo više. Trebalo je, izgleda, pokazati javnosti da se hapsi ratni zločinac s najvišim vojnim činom Armije RBiH i da zločinaca ima "na sve tri strane“, i to da ih ima podjednako.

Bez sumnje, svako ko je počinio ratni zločin treba biti uhapšen shodno zakonima ove zemlje. Ali, svako, i to pod uvjetom da za krivicu postoje stvarni dokazi, a ne da se njihova krivica dokazuje uz pomoć lažnih i dobro plaćenih svjedoka, o čemu skoro svakodnevno imamo priliku slušati, a i gledati na domaćim sudovima.   

Koliko je Mahmuljin kriv za zločine koje su počinili pripadnici odreda "El Mudžahid", to će i tužioci, ali i njegova odbrana dokazivati na sudu. Onaj ko je pratio haški proces rahmetli generalu Rasimu Deliću, a naš list ga je pratio, imao je priliku vidjeti dokaze koji Mahmuljina unaprijed oslobađaju svake krivice za ono za šta je jučer uhapšen. Bit će zaista zanimljivo gledati čime će tužioci potkrijepiti rafale optužbi koje su jučer pred kamerama sasuli u Mahmuljina.

Hapšenje generala Mahmuljina jedno je u nizu hapšenja ratnih komandanata Armije RBiH posljednjih godina, čije ih smještanje iza rešetaka treba izjednačiti s pripadnicima VRS koji zbog počinjenih teških ratnih zločina robijaju desetine godina zatvora u BiH i svijetu...

Prema svemu sudeći, Mahmuljinovo, kao i mnoga druga ekspres hapšenja komandanata Armije RBiH, sumnja se, posljedica su potpisivanja kojekakvih tužilačkih protokola i dogovora proslavljenih u beogradskim restoranima i bircuzima. Zna li iko šta u tim protokolima piše?!

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.