KOLUMNE

Dodikov malj

Komentar dana

Faruk VELE

5.1.2017

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik odlučio je, izgleda, porušiti sve mostove za sobom. Umjesto da ispoštuje odluku Ustavnog suda BiH i ostavljeni mu "zlatni most", Dodik i njegovi prvi saradnici najavili su za 8. i 9. januar, baš suprotno, proslavu datuma diskriminirajućeg za sve nesrbe, što je jasan protuustavan i antidejtonski čin.

Bez obzira na to što je proslava još jedan paradoks, jer će u "paradi kakva do sada nije viđena" učestvovati i policajci koji su nedavno protestirali zbog umanjenja plaća, a cijele porodice napuštaju taj dio BiH, ovaj događaj jeste put u još jednu avanturu i provokacija na koju država i svi odgovorni za njenu stabilnost moraju odgovoriti. Tim prije što je Dodik za ovu godinu najavio i novi referendum "veoma važan za našu budućnost".

Ovim je skandaloznija i zabrinjavajuća jučerašnja odluka Ministarstva odbrane BiH da pripadnicima Oružanih snaga BiH dozvoli učešće na obilježavanju neustavnog dana RS. Guranjem vojske u političke vrtloge dodatno se podrivaju temelji države. Odluka je to koju bi već danas moralo jednoglasno derogirati Predsjedništvo BiH kao vrhovni komandant, ili će, u suprotnom, biti suodgovorno za moguće posljedice.

Suočen sa sve zatvorenijim vratima Vučićevog Beograda, koji mu posredno poručuje da neće dozvoliti da ih konfrontira sa SAD, s veoma jasnim upozorenjima američke administracije da će snositi odgovornost svi koji se protive odluci Ustavnog suda, čelnik SNSD-a odlučio se za pokušaj destabilizacije OSBiH i ugrožavanje puta ka NATO-u, nudeći se opet Rusiji. Takvim manevrom želi raširiti "front" i izbjeći neugodan zahvat u kojem se našao nakon saslušanja u Državnom tužilaštvu.

Sličnu slamku spasa nudi mu i najava dolaska predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, kojeg lider RS želi iskoristiti kao smokvin list i priliku da dodatno potpali nove nesuglasice u ionako nestabilnoj regiji. Stoga će postupci Srbije u vezi sa 9. januarom biti jasan odgovor na pitanje koliko su iskreni u politici pomirenja u bivšoj Jugoslaviji, pa i otvaranju dijaloga s Bošnjacima na putu ka stabilnijem Balkanu.

Nema dileme, potezi lidera RS jesu samo nastavak jasne strategije destabilizacije BiH i famozne referendumske priče koja će očito svoj konačan ishod morati dobiti na Sudu BiH. Tu bi Dodika zaista mogla stići ona narodna da "svaka sjekira sebi usiječe malj koji će je po ušicama tući". Na koncu, to je lekcija i drugima koji nacionalne mišice pumpaju na praznim stomacima svojih podanika.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.