KOLUMNE

Sistematsko ubijanje bosanskog jezika

Piše: Almasa Hadžić ([email protected])

2.2.2018

Polako, ali sigurno, sistematski, vlast Republike Srpske u miru dovršava ono što njeni tvorci, sa zločincem Radovanom Karadžićem na čelu, nisu uspjeli u ratu.

Zaokružuje ratom neostvarene planove o RS kao prostoru samo jednog naroda, jedne vjere, običaja. Čini to diskriminatornim naredbama i zakonima pred kojim mirno stoji i domaća i međunarodna javnost.

Kakvo je to siledžijstvo, najbolje se vidjelo jučer u Zvorniku, na sastanku roditelja bošnjačkih učenika na područiju ove općine sa rukovodstvima matičnih škola koje pohađaju njihova djeca. Na sastanku su,po ko zna koji put, tražili da djeci bude vraćeno ono što je njihovo - ime maternjeg bosanskog jezika.

Pravo na taj jezik, garantirano Ustavom BiH, oduzeto im je siledžijskom šapom vrhovne vlasti iz Banje Luke, koja nikad nije pokazala na zakonu zasnovanu odluku, rješenje, naredbu... o ukidanju imena bosanskog jezika. Jednostavno, po principu jačega, Bošnjacima je ukinuto ime jezika kojim govore. Time je, a daj Bože da nije, otvoren put da jednog dana, na isti način, počne ukidanje njihovih bošnjačkih imena, vjere... Kako se to radi, vidjelo se 1992.

Borba za prava nesrpskog naroda u RS, kako sada stvari stoje, pala je na nejaka povratnička pleća. Osim verbalne podrške vlasti, međunarodnih organizacija i jalovih presuda Ustavnog suda, zbog čijeg neprovođenja niko ne odgovara, nemaju nikakve konkretne pomoći u njihovoj žilavoj borbi s nepravdom koju im godinama nameće sistem.

Bošnjaci koji su jučer u Zvorniku ponovo ošamareni naredbom Ministarstva prosvjete RS da im se oduzme bosanski jezik, otišli su sa sastanka još odlučniji da svoju borbu nastave svim dozvoljenim sredstvima.

Valjda će nakon ovoga državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice čuti šta se to događa Bošnjacima u RS.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.