KOMENTAR DANA

Krčmari bez računa

Piše: Miralem AŠČIĆ ([email protected])

17.3.2018

Čelnici Razvojne banke Federacije BiH, kojom upravljaju kadrovi SDA i koji su poklopili sve tokove novca, nemilice rasipaju milione maraka dajući kredite podobnim stranačkim kadrovima!

Sve to svojim nemarom aminuje federalni premijer Fadil Novalić, kojem ne pada na pamet da zazove Skupštinu banke i bar preko nje pokuša zaustaviti talove svojih stranačkih kolega.

Novalić ni da se počeše što je direktor Salko Selman odobrio firmama u kojima su čelni ljudi članovi Nadzornog odbora čak 4,6 miliona maraka iz budžetske kase! Među njima su Asim Omanić i Amir Avdić, koji su u očitom sukobu interesa.

Sve postaje jasnije kada se zna da su svi oni i članovi SDA, stranke koja ih je i postavila na te pozicije. Ali, umjesto sa nadziru kako će budžetski novac biti utrošen, njihova jedina briga je da aminuju Selmanove odluke o davanju povoljnih kredita SDA-ovskim firmama.

Recimo, kompaniji "Jata" u nekoliko navrata odobreni su krediti od oko 4,4 miliona, a firmi AAS 250.000 maraka. U prvoj radi Omanić, a u drugoj Avdić.

Ma i na to što ruka ruku mije moglo bi se progledati kroz prste, ali nikako i to što su ti krediti uglavnom nenaplativi.

E sad je jasno zašto se ne saziva Skupština Razvojne banke. A trebao bi to učiniti Novalić, jer je on, kao čelnik Vlade, i predsjednik te Skupštine.

Privrednici kojima istinski treba novac za razvoj svojih firmi nadaju se da će upad Finansijske policije u banku presjeći sve te SDA-ovske talove i da će se i oni naći na listi korisnika povoljnih kredita.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.