KOMENTAR DANA

Spas u susjedstvu

Šansa da otpočne masovna vakcinacija baš u ovom periodu je propuštena

Piše: Meliha Smajkić

Virus se širi i donosi nove sojeve

Foto: Ilustracija


Izbrojali smo tri, a četvrti kuca na vrata. Govorimo o valovima koronavirusa. Zemlje u našem okruženju, Evropi i cijelom svijetu na korona kartama se lagano boje iz zelenog u narandžasto, a one koje se grčevito bore za spas ove turističke sezone debelo strahuju od ulaska u crveno.

Nerijetko se prijeti novim, oštrijim epidemiološkim mjerama, jer virus se širi i donosi nove sojeve, a pobjeda nad koronom se ne nazire.

U onim zemljama koje su masovno krenule u vakcinaciju, poput Velike Britanije, trenutno je broj oboljelih sličan onom s početka godine, ali je daleko manje umrlih, što se, prema tvrdnjama tamošnjih stručnjaka, pripisuje vakcinaciji.

Broj umrlih u BiH je stravičan. Od početka pandemije iznosi 9.665, a broj vakcinisanih je mizeran. Brojni ugledni stručnjaci su, narodski rečeno, „stukli zube“ apelirajući na bh. vlasti da nabave vakcine, ali, nesposobni kakvi jesu, bahati i drski, do sada nisu uspjeli.

Uglavnom, sve se svelo na sadaka-vakcine i, eto, one koje su stigle putem famoznog COVAX mehanizma i EU4Health programa. I toliko ih je da nije dovoljno ni za vakcinaciju prioritetnih grupa stanovništva. Na one što su, navodno, ugovorene s kineskim proizvođačima ne treba trošiti riječi. Njih, jednostavno, nema. Šansa da otpočne masovna vakcinacija baš u ovom periodu kada se broj inficiranih drži izuzetno povoljnim je propuštena.

  • Meliha Smajkić

    Meliha Smajkić

    Foto: Avaz


-Neko je sebi uzeo za luksuz i drskost pa građanima za njihove pare neće da kupi vakcinu ili im kaže da idu u komšiluk i tamo se vakcinišu - komentirao je za naš list Esad Bajtal, ugledni sociolog. A, kada smo kod komšiluka, nakon Srbije, u koju je zbog onih drskih otrčao ogroman broj bh. građana, od sada nam je za vakcinaciju dignuta rampa i u Hrvatskoj. Sada će, zasigurno, i oni koji nisu hrvatski državljani u BiH pohrliti do Metkovića, Vrgorca, Splita, Slavonskog Broda ili Osijeka.

Jer čekati na one koji kolo vode u svojoj domovini, kojoj prijete novi val koronavirusa i svi mogući sojevi, ne isplati se.

No, pitanje je isplati li se njima čekati da četvrti ili neki novi val pohara i ovo malo ekonomije što je o(p)stalo. Koja to vlast može finansijski zauzdati neki novi “lockdown”? Bh. vlast, sigurno, ne može.

Više o temi Koronavirus

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
U komšiluku besplatno, u BiH nikako

Više o:

Koronavirus Evropa
NA VRH

Podijeli članak na