KOMENTAR DANA

Bez prava na grešku

U ponedjeljak će biti održana još jedna runda pregovora o najavljenom poskupljenju cijene električne energije

Najavljeno poskupljenje cijene električne energije. Ilustracija

Piše: Erdin Halimić

9.10.2021

Sudbina hiljada radnika u Federaciji BiH može biti odlučena na najobičnijem sastanku zakazanom za ponedjeljak u 12 sati u zgradi Vlade FBiH.

Naime, u ponedjeljak će biti održana još jedna runda pregovora između predstavnika „Elektroprivrede BiH“, Udruženja poslodavaca FBiH i Vlade FBiH. Bit će to drugi u nizu sastanak na kojem će se raspravljati o najavljenom poskupljenju cijene električne energije, i to između 70 i 120 posto.

Ne morate biti ekonomski stručnjak da bi vam bilo jasno da će, ukoliko dođe do ovako drastičnog poskupljenja struje, veliki broj kompanija staviti ključ u bravu, a radnike uputiti na biro za nezaposlene. Ono malo bh. kompanija koje će preživjeti, najvjerovatnije će smanjiti broj radnika na minimum, a i tom minimumu snizit će plaće.

Vlada Federacije BiH je po ko zna koji put na ispitu, samo što je ovaj put na kocki sudbina hiljada bh. porodica. Nadamo se da će vlast položiti ovaj ispit i odlučiti u korist radnika i bh. privrednika. Vlada FBiH, prema kojoj smo često i s razlogom kritični, ovaj put nema pravo na grešku.

Svakoj osobi na tom sastanku mora biti jasno da bi bilo kakav pogrešan potez značio kraj realnog sektora u većem bh. entitetu. Bio bi to kraj i budžeta Federacije BiH, koji se većinski puni porezima koje uplaćuju kompanije, a koje posluju u realnom, a ne javnom sektoru.

S druge strane, stručnjaci upozoravaju da iza najave povećanja cijene električne energije ne stoji ništa drugo do želja za dodatnom zaradom.

Jer kad-tad će trenutna energetska kriza proći, cijena megavata struje će pasti sa 200 na 40 eura. Tad će se najveći proizvođači struje u FBiH ponovo okrenuti prema domaćem tržištu i bh. kompanijama, ali njih neće biti.

Dobro razmislite, da li su dodatni milioni eura na računu vrijedni uništavanja života hiljada djece čiji bi roditelji mogli ostati bez posla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.