KOMENTAR DANA

Bijednih 20 maraka

Dok se vlasti hvale povećanjem, dotle penzioneri sve više pohode narodne kuhinje u potrazi za kriškom hljeba i toplim varivom

A šta se može s 20 KM, za koliko će biti uvećane najniže penzije od sljedećeg mjeseca. Ilustracija

Piše: M. Smajkić

12.11.2022

Vlasti u Federaciji BiH se posljednjih dana hvale kako su čak tri puta u ovoj godini povećale penzije. I to je tačno. Ali riječ je o bijednim procentima povećanja na ionako sramotno niska penzionerska primanja. Od redovnog usklađivanja, na osnovu kojeg su penzije povećane za 7,3 posto, do vanrednog od jedva 3,5 posto, došlo se i do povećanja za pet posto, i to za one koji primaju najniže iznose.

Pri tome Federalna vlada, s Fadilom Novalićem na čelu, potpuno ignorira zahtjeve penzionera da prema njima isprave nepravdu koja im je načinjena prilikom vanrednog usklađivanja, jer su postojali i zakonski i finansijski uvjeti za znatno višim procentom.

Štaviše, čelnici Vlade FBiH mjesecima se oglušuju na silne zahtjeve i Saveza penzionera i Saveza umirovljenika koji im ukazuju na to da se populacija koju predstavljaju zbog rastuće enormne inflacije, poskupljenja svih prehrambenih proizvoda, energenata, lijekova, strmoglavog pada standarda bori za goli život.

Umjesto konkretnog paketa socioekonomskih mjera, u vremenu kada se i uz pristojnu plaću jedva sastavlja kraj s krajem, Novalić im, kao biće s druge planete, drži slovo o trećem povećanju i uvjerava one s najnižim iznosom da će im povećanjem od pet posto početi cvjetati ruže. A onima koji su ostali i bez tih pet posto od petstotinjak maraka, koliko imaju, više i ne treba. Ta, jasno je odavno da su naši penzioneri mađioničari.


A šta se može s 20 KM, za koliko će biti uvećane najniže penzije od sljedećeg mjeseca, ilustrirala je penzionerka Zilka Avdić iz Sarajeva, s kojom je naša ekipa bila u kupovini. Za taj tričavi iznos Avdić će moći jedva dva ručka sastaviti.

I dok premijer poručuje da drže do svojih riječi i ispunjavaju obećanja, dotle je sve više bolesnih, siromašnih i poniženih penzionera koji po krišku hljeba i toplo varivo odlaze u narodne kuhinje i u cik zore prekopavaju kontejnere.

Voli li ova zemlja one koji pripadaju trećoj životnoj dobi, generaciju koja je svoje najbolje godine ostavila u pogonima gdje su penzije zaradili?

Nažalost, sve je veći broj suicida u BiH, svih generacija. Posljednja dva koja su medijski zabilježena desila su se u razmaku od svega nekoliko sati, a ruku na sebe su digli 73-godišnjak i pet godina stariji muškarac. Situacija je krajnje ozbiljna, a bez penzionera ova zemlja nije država.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.