KOMENTAR DANA

Budi mangup, uhapsi Šmita

Ispuni svoje obećanje, pokaži da si odvažan, hrabar i snažan lider

Milorad Dodik. Avaz

Danijal Hadzovic

9.9.2023

Posljednje ludilo Milorada Dodika koje je ispalio u eter je da će uhapsiti visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) ukoliko stupi na tlo Republike Srpske. Ne treba Dodikove riječi uzimati previše ozbiljno. Najavljivao je on i referendum o otcjepljenju, pa ga nije proveo. Organizirao je skupštinske igrokaze kojima je pokušavao otimati nadležnosti države BiH, pa ih nikad nije proveo u djelo.

Ima on taj običaj. Najavi neki tektonski politički potez, pa prije nego što se neko i sjeti da priupita „a šta bi s onim“, izmisli novi tektonski politički potez koji nikad ne provede i tako unedogled.

Nekom bi možda moglo pasti na pamet da je Dodik obična kukavica, blefer i čovjek koji uprazno laje, ali mi vjerujemo da je republičkosrpski baja hrabar i odvažan.

Uostalom, pripada podneblju i političkoj tradiciji kojoj nisu strani takva hajdučija i političko siledžijstvo. Ta, upravo su njegovi prethodnici iz istog političkog identiteta otimali Aliju Izetbegovića, predsjednika jedne suverene države, i vezivali vojnike UNPROFOR-a za bandere.

Danijal Hadžović. Avaz

Zato, Milorade, uhapsi Šmita. Ispuni svoje obećanje. Pokaži da si odvažan, hrabar i snažan lider koji ne dozvoljava zapadnim kolonijalistima da mu zapišavaju teritoriju i ugrožavaju vlast. Pokaži nam svima da kod tebe postoje i djela, a ne samo riječi.

Pokaži svijetu ko je glavni baja i provedi obećano. Postani globalna tema i zaprepasti sve. A mi ćemo, s velikim ushićenjem i u opuštajućoj atmosferi, posmatrati odgovor vodećih sila svijeta na činjenicu da im je predstavnika najviše svjetske institucije i bivšeg njemačkog ministra uhapsio jedan lokalni kolovođa iz provincije.

Odgovor će, sigurno, biti epski.

Samo, bojim se da ga ti već znaš i da će ova tvoja posljednja najava završiti kao i sve one prethodne koje si davao. Za više informacija ukucati na Googleu riječ “referendum”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.