KOMENTAR DANA

Propuštena šansa

Pedantno su nabrojane sve, pa i Dodikove “zasluge” zbog kojih su nas Moldavija i Ukrajina prestigle u maratonu prema Briselu

Vlasti u RS predvođene Dodikom predstavljene kao glavni krivac u Izvještaju. Armin Durgut / PIXSELL - Avaz

Alen Bajramovic

9.11.2023

Onaj koji bi trebao posljednji, prvi je reagirao na izvještaj Evropske komisije koji BiH ne garantira početak pregovora zbog lijepe frizure, ali je ipak ostavlja u vozu ka Evropi. Iz političara – čiji su neustavni zakoni, propisi koji guše slobodu govora i rad nevladinih organizacija, ali i neutralan stav RS po pitanju ruske agresije na Ukrajinu, popunili veći dio izvještaja EK o napretku BiH – ponovo su progovorili bahatost, neznanje i ambicije za nastavak obračuna sa strancima, dok istovremeno očekuje da ga se s entitetom s kojim se poistovjećuje i državom koju negira i od koje se dan ranije otcjepljivao primi u porodicu demokratskih, uređenih evropskih država.

Milorad Dodik jučer je Evropi poručio da je “propustila šansu”, uvrijeđen zbog izostanka bezuvjetne podrške otvaranju pregovora. Nikakva mi nismo šansa EU, jer s njim i njemu sličnima Evropa je propustila ili barem odložila početak vlastitih muka u procesu pregovora i uvjeravanja s političarima njegovog kova o stvarima koje su u Evropi neupitne. Propustila je i opasnost da u svoj zagrljaj primi nekoga ko jednim okom gleda u Brisel i stotine miliona eura najavljene podrške, a drugim u Vladimira Putina i Moskvu, čiji je čest gost.

Dok kroz “ispunjavanje” 14 prioriteta na putu ka članstvu u EU vidi šansu da se oprosti od Kristijana Šmita (Christian Schmidt) i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, jer jedan od njih, po njemu, znači “automatski prestanak” njihovog rada, Dodik zaboravlja da Evropa jeste spora, često i pasivna, njena birokratija glomazna, ali nije ni senilna ni naivna.

U komunikeu Evropske komisije pedantno su nabrojane sve, pa i Dodikove “zasluge” zbog kojih su nas Moldavija i Ukrajina prestigle u maratonu prema Briselu. Od poziva sudijama Ustavnog suda BiH da podnesu ostavke, usvajanja zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS, do zakona o kriminalizaciji klevete ili “stranim agentima” u RS. Ipak, ključna poruka Dodiku, koju treba prepoznati već sada ako ne želi da u martu i Gruziji gledamo u leđa, isporučena je u jednoj rečenici: “Secesionistički potezi koji podrivaju jedinstvenost, suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni subjektivitet BiH istovremeno podrivaju napredak u pristupanju EU.”

Jasno je da vremena nema puno za taktiziranje kako da se, pod plaštom evropskih prioriteta, provuku dnevnopolitički, lični interesi. Vrlo brzo od Dodika i njegovih partnera u državnoj vlasti očekuju se rad i rezultati. Jer mart će brzo doći, EU neće propustiti ništa, građani BiH mogu ostati i bez ono malo nade da je napredak moguć, a BiH će ostati bez građana koji će put Evrope, kad već Evropa neće doći ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.