KOMENTAR DANA

Neko u EU, neko u zatvor

Pokrenut je cunami deratizacije ove države koji neće biti zaustavljen

Debevec i Mehmedagić. Canva kolaž

Danijal Hadzovic

19.2.2024

Dom naroda BiH u petak je usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, što je jedan od tri uvjeta za počinjanje pregovora naše države s Evropskom unijom o članstvu. Poruke Angeline Ajhorst (Eichorst) bile su vrlo jasne - ako BiH, pored spomenutog, do početka marta usvoji još zakon o sukobu interesa i zakon o sudovima, može očekivati i otvaranje pregovora.

Ipak, mnogi su imali razloga za zabrinutost kada je Milorad Dodik zaprijetio da će evropske zakone blokirati sve dok se ne donese odluka o izbacivanju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, a Dragan Čović u cijeli paket pokušao je ugurati još i izbor članova Predsjedništva, nakon što je visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) zatražio tehničke izmjene Izbornog zakona.

Tu se stvorio strah da bi evropski put BiH mogao biti blokiran i da se naša zemlja našla pod novim atakom ucjena i blokada. Ipak, to se, srećom, nije desilo, Dodik je po ko zna koji put blokirao, a naša država je napravila važan korak da otkoči evropski put.

Stranke trojke ponovo su platile danak lošem PR-u, jer je SDfA-ovska propagandna mašinerija i ove događaje spremno dočekala da prikaže kako su Dodiku i Čoviću navodno sve prepustili i popustili. Iako će pitanja Izbornog zakona i Ustavnog suda potencijalno i dalje ostati na stolu, pogrešno ih je trpati u isti koš s trenutnim zahtjevima EU i dozvoljavanje toga politički je vrlo nepametno.

Umjesto toga, prioritet treba dati evropskom putu, a izazove rješavati jedan po jedan. Tako možemo računati i na konkretan rezultat, ali i na rješavanje sistemskih izazova za našu zemlju.

Isti dan kada je usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca, Sud BiH donio je odluku da se suspendiranom predsjedniku tog suda Ranku Debevcu i bivšem direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću produži pritvor za još mjesec.

Bolji dani za BiH možda ipak dolaze. Imamo razloga vjerovati da je pokrenut cunami deratizacije ove države koji neće biti zaustavljen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.