IZBORI U SAD

Nastavljeni postizborni protesti u Americi

U Njujorku su protestirali simpatizeri Demokratske partije koji negoduju zbog izjava Trampa

Mirni protesti pod sloganom "Prebrojite sve glasove" su održani i u Detroitu, Čikagu, Filadelfiji. afp

Fu. M. /Anadolija

5.11.2020

U jeku očekivanja ishoda predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama u više saveznih država održani su protesti zbog navoda o neregularnostima izbornog procesa, a posebno dijela koji se odnosi na glasanje putem pošte, javlja "Anadolija".

I druge noći nakon izbora demonstranti su u više gradova izašli na ulice, uključujući Njujork, Filadelfiju, Čikago i Los Anđeles.

U Njujorku su protestirali simpatizeri Demokratske partije koji negoduju zbog izjava Trampa koji je već najavio proslavu izborne pobjede i koji osporava izborni proces u saveznim državama u kojima je poražen.

Demonstranti su privremeno blokirali cestu u blizini Trga Union, a saobraćaj je normaliziran intervencijom policije koja je privela više demonstranata.

Mirni protesti pod sloganom "Prebrojite sve glasove" su održani i u Detroitu, Čikagu, Filadelfiji.

Neredi su izbili tokom protesta u Mičigenu, saveznoj državi koja spada u ključne za određivanje konačnog ishoda 59. predsjedničkih izbora u SAD-u.

Protesti su najavljeni i danas u mnogim američkim gradovima, a njihov intenzitet bi mogao i dodatno rasti kako rezultati izbora budu izvjesniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.