PREMIJER IZRAELA

Netanjahu: Onesposobit ćemo Iran, uprkos tenzijama sa SAD

Netanjahu, čije politička budućnost je neizvjesna, izjavio je da nuklearno naoružan Iran predstavlja najveću prijetnju

A. Ka.

Benjamin Netanjahu

Foto: Agencije


Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da će rizikovati da podigne tenzije u odnosima sa Vašingtonom ukoliko to bude potrebno, da bi se onesposobile iranske nuklearne mogućnosti.

Netanjahu, čije politička budućnost je neizvjesna, izjavio je da nuklearno naoružan Iran predstavlja najveću prijetnju i istakao je da je Izrael spreman to da spriječi čak i ukoliko bi SAD i druge nuklearne sile uspjele da ožive nuklearni sporazum iz 2015. godine.

- Ukoliko budemo prinuđeni da biramo, a nadam se da se to neće dogoditi, između trvenja sa našim velikim prijateljima SAD i eliminacije egzistencijalne prijetnje, odlučit ćemo se da eliminišemo prijetnju - poručio je Netanjahu na ceremoniji ustoličenja Davida Barnea, novog direktora obavještajne agencije Mosad.

Iran je optužio Izrael da stoji iza brojnih napada i ubistava iranskih nuklearnih naučnika i iza sabotaže u iranskim nuklearnim postrojenjima.

Palestinski Hamas, koji Izraelu osporava pravo na postojenje, a koji i Izrael, i SAD i druge zapadne zemlje smatraju terorističkom organizacijom, svake godine dobija od Irana vojnu pomoć vrijednu milione dolara.

Više o temi Benjamin Netanjahu

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na