INSTITUT ROBERT KOH

U Njemačkoj rekordan broj zaraženih u jednom danu od početka pandemije

Potvrdio je nova 112.323 slučaja zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata

Prema najnovijem sedmičnom izvještaju RKI-ja, ova varijanta čini najmanje 73 posto novih infekcija u zemlji. Twitter

E. Ć. / Anadolija

19.1.2022

Njemačka je u srijedu prijavila više od 110.000 slučajeva koronavirusa u jednom danu, što je novi rekord od početka pandemije, prenosi Anadolu Agency (AA).




U posljednja 24 sata preminulo 239 osoba

Institut Robert Koh (Koch, RKI), državna agencija za kontrolu bolesti, potvrdio je nova 112.323 slučaja zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata i 239 smrtnih slučajeva povezanih s virusom. Vrlo zarazna varijanta omikron glavni je uzrok novog porasta broja zaraženih. Prema najnovijem sedmičnom izvještaju RKI-ja, ova varijanta čini najmanje 73 posto novih infekcija u zemlji.

Uprkos porastu broja zaraženih koronavirusom, većina zaraženih je imala blažu kliničku sliku i nije zahtijevala hospitalizaciju. Stopa hospitalizacije u Njemačkoj je u utorak iznosila 3,17 na 100.000 stanovnika, što je mnogo niže od brojki viđenih u prethodnim talasima pandemije.

Broj pacijenata oboljelih od koronavirusa u jedinicama intenzivne njege (ICU) nastavio je da opada ove sedmice. U utorak je bilo popunjeno 2.744 kreveta na intenzivnoj njezi, a slobodno oko 3.600.

Oko 72,8 posto stanovništva u potpunosti vakcinisano

Međutim, službenici javnog zdravstva upozoravaju da se omikron širi znatno brže od prethodnih varijanti i da bi mogao preplaviti zdravstveni sistem ako slučajevi nastave dramatično rasti u narednim danima.

Njemačka vlada je pojačala svoju kampanju vakcinacije i planira da daje dopunske vakcine svima koji ispunjavaju uslove. Prema zvaničnim podacima, oko 72,8 posto stanovništva je u potpunosti vakcinisano protiv koronavirusa, a skoro 47,6 posto njih je primilo treću dozu.

Stručnjaci kažu da su dopunske vakcine neophodne protiv varijante omikrona, jer vremenom imunitet od početnih doza počinje da slabi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.