REAKCIJE Vijećnici podržali građane, svi protiv gradnje u Hastahani

Ne damo zelenilo, dosta nam je zgrada

Građani se bune zbog stalnih izmjena regulacionih planova i neće tolerirati ništa što je iznad zemlje, kazala Kuskunović

D. B. – A. T.

Park prof. dr. Nijaza Durakovića: Građani protiv gradnje visokih objekata


Ideja Općine Centar o mogućoj gradnji zgrade u parku Hastahana koji treba nositi ime po rahmetli profesoru Nijazu Durakoviću osim nije oduševila kako građane tako ni vijećnike Općinskog vijeća (OV). Većinom su na strani mještana. Kažu da je na području ove općine najmanje zelenih površina te da je bitno sačuvati ovo malo što je ostalo.  

Bez podrške 

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća (OV) Centar Sulejman Haljevac (SBB) kazao nam je da je potrebno uređenje Hastahane, ali ne uništenjem zelenih površina.

 

- Mi smo se tu borili da bude park i da se nazove park prof. dr. Nijaza Durakovića samo da ne bude gradnje velikih zgrada. Na strani smo građana i želimo da tu ostane zelena površina, jer ih ima malo na području ove općine. Ovo, svakako, ide na Vijeće i mislim da neće naići na podršku. Ne damo zelenilo, dosta je zgrada - kazao je Haljevac.  

Amela Kuskunović, vijećnica Naše stranke, kazala je da im je dolazio guverner Centralne banke te prezentirao projekt izgradnje u Hastahani.  

- Govorio nam je o važnosti gradnje zgrade centralnog trezora i banke, koji bi bio ispod nivoa zemlje, a iznad bi išao do visine okolnih zgrada. Građani se bune zbog stalnih izmjena regulacionih planova i neće tolerirati ništa što je iznad zemlje - kazala je Kuskunović.

Vijećnik Igor Stojanović (SDP) kaže da nema potrebe za izgradnjom još jedne zgrade.  

- Bitan je stav Savjeta udruženja arhitekata i građana koji tu žive. Ne treba da se gradi objekt, nego isključivo podzemna garaža, a park i sportski i dječiji inventar trebali bi ostati - kazao je Stojanović.

Savjet za urbanizam  

S druge strane, Velija Katica (SDA) kaže kako vijećnici, ali i načelnik općine Nedžad Ajnadžić, rade u interesu građana.

- Svakako sam za očuvanje zelenih površina, to je najbitnije. Međutim, smatram da je potrebno da savjet za urbanizam donese na Vijeće svoj prijedlog kako bismo mi dalje mogli odlučivati - kazao je Katica.

Općina: Park i trg zauzimat će najveću površinu

Iz Općine Centar jučer su kazali da se odustalo od ideje da na ovom području bude izgrađen muzej grada, jer su građani kazali kako imaju potrebu za uređenom parkovskom površinom.

- Budući da je ranijim planskim rješenjima na ovoj lokacija bila predviđena gradnja muzeja grada koji je podrazumijevao veliki procent izgrađenosti i poziciju objekta u centralnom dijelu Hastahane, odlučeno je da organizacija sadržaja mora biti u korist parka i trga, a ne objekata - kazali su iz Općine.

Istakli su da konačna namjena objekta nije precizirana, ali je utvrđeno da će biti smješten na postojećem parkingu uz ulicu Kranjčevićeva te da će biti upola manje površine od predviđene planom. Također su dodali da će Park i trg zauzimati najveću površinu Hastahane, a trg će biti smješten uz ulicu Maršala Tita.

NA VRH

Podijeli članak na