ISTRAŽIVANJE OTKRILO

Znaju li psi kada im lažemo

Eksperiment je pokazao da psi razumiju laž i namjere

Psi znaju kad ih lažemo. Printscreen

M. Z.

22.4.2023

Mogu li psi razlikovati istinu od laži pokušali su saznati istraživači sa Univerzitetu u Beču. A kako bi to učinili, proučili su 260 različitih pasmina pasa. Otkrili su da psi znaju kad im lažemo.

Istraživanje je uključivalo trik s dvije zdjele. U eksperimentu je sudjelovalo 260 pasa koji su slijedili ljudski prijedlog. Jedna zdjela je imala poslasticu, a druga je bila prazna.

Povlastica i poslastica

U prvoj fazi, istraživač je pokazao na zdjelu u kojoj se nalazila poslastica. Pas je vjerovao čovjeku i uzeo poslasticu.

Istraživači su tada uključili dva nova čovjeka. Jedan je prebacio poslastice iz jednog spremnika u drugi. Psi su vidjeli da se to dogodilo, a i drugi čovjek je tome svjedočio. Drugi dio ove faze uključivao je samo čovjeka koji je promijenio mjesto poslastica i psa. Osoba koja je psu prvi put sugerirala da izabere pravu zdjelicu nije bila prisutna u prostoriji tokom promjene. Psi su bili svjesni gdje se nalaze poslastice, a istraživači su htjeli vidjeti hoće li slijediti zavaravajuću sugestiju nepoznatog čovjeka.

Psi su tada uglavnom ignorirali prijedlog nepoznatog čovjeka. Bili su svjesni da ta osoba nije bila u prostoriji kada je došlo do promjene. Zanemarivali su krive prijedloge te izabrali zdjelu s poslasticama. Znali su da ta osoba ne može znati gdje se nalaze poslastice.

Uzbudljiv eksperiment

Najzanimljiviji dio je da je više od 50 posto pasa odlučilo ne slijediti ljudske savjete nepoznatog čovjeka koji nije bio tamo dok su poslastice mijenjale posude. To bi značilo da psi znaju kada ih lažemo. Također, oni psi koji su vjerovali zavaravajućem prijedlogu u drugom pokušaju zanemarili su prijedlog u trećem pokušaju.

Ovaj uzbudljivi eksperiment testirao je pseće razumijevanje ljudskih koncepata laganja i lažnih uvjerenja. Eksperiment je pokazao da psi razumiju laž i namjere, piše Bright Side.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.