SAVRŠEN ODMOR

Slovenija: Idealna vikend destinacija

Preko planina i termi, do gradova i nacionalnih parkova

Bled. AGENCIJE

A. F.

28.1.2022

Kada stigne vikend, mnogi od nas bi željeli da otputuju negdje i opuste se barem na ta dva-tri dana...

Izbor destinacija i lokacija je veliki, iako su uglavnom primamljive one udaljene, egzotične i mistične. Ipak, u našem komšiluku nalazi se jedna zemlja koja je savršena za vikend odmore i koja zaista ima mnogo toga da ponudi. Ako ste pomislili da pričamo o Sloveniji, bili ste u pravu.

Mnogo mjesta u Sloveniji može biti idealno za sjajan odmor od par dana. Preko planina i termi, do gradova i nacionalnih parkova.

Nacionalni park Triglav je jedno od glavnih obilježja Slovenije i nalazi se na grbu i zastavi države. Vrh Triglav je najviši vrh Julijskih Alpa, sa visinom od 2.864 metra. Ovo je jedini slovenački nacionalni park, pri čemu je poreklo njegovog imena i dalje mistično i dovodi se u vezu sa slovenskom mitologijom. Obiluje raznim vrstama flore i faune i veoma je značajan element evropskog ekosistema.Glavna turistička atrakcija u parku je penjanje uz planinu, za koje nije potrebno veliko alpinističko iskustvo. Od podnožja u kome se nalazi planinski kamp, pa do vrha, penjanje traje oko jednog dana. Glavno obilježje Triglava je čuveni Zlatorog, odnosno divokoza zlatnog roga, bez koga posjeta planini ne bila potpuna. U ponudi Triglava nalazi se i mogućnost skijanja i raftinga, što je idealno za sve adrenalinske zavisnike.


Ljubljana je glavni i najveći Republike Slovenije. Nalazi se u centralnom dijelu Slovenije, u ljubljanskoj kotlini, a leži na rijeci Ljubljanici, po kojoj i nosi ime. To je grad sa bogatom i dugom historijom, u kom se i dalje vide tragovi habzburške vladavine. Naravno, kao i svaka prestonica, ona je kulturni i ekonomski centar zemlje, a zbog svoje čarobne i stilski pomiješane arhitekture, ona posjetioce uvodi u svijet prošlosti. Glavna atrakcija ovog grada je trg Prešern. On je posvećen najvećem slovenačkom pjesniku Francu Prešernu, čija se statua nalazi u sredini trga, a okružen je prelijepim arhitektonskim zdanjima sa početka dvadesetog vijeka.

Bled je grad na sjeverozapadu Slovenije, u Gorenjskoj regiji. Bledsko naselje je postojalo još u praistorijsko doba, a tokom istorije Bled je više puta mijnjao svoje gospodare. Status grada je dobio 1960. godine. Bled je najpoznatiji po čuvenom Bledskom jezeru, jednoj od najznačajnijih turističkih destinacija u Sloveniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.