TUGA

Potresna ispovijest Šabanove unuke Ele: Ja sam sigurna da je on predosjetio svoju smrt

- Jednostavno ne mogu vjerovati. Ja sam bila u Beču na njegovom nastupu prije samo dvije sedmice - rekla je ona

Ela ispred murala svoga djeda. Facebook

Telegraf.rs

20.2.2019

Unuka rođene sestre Šabana Šaulića, Ela (20), sa suzama u očima i velikim bolom progovorila je o posljednjem susretu sa svojim djedom Šabanom Šaulićem, kao i posljednjem njegovom nastupu na kojem je bila prije samo dvije sedmice.

- Jednostavno ne mogu vjerovati. Ja sam bila u Beču na njegovom nastupu prije samo dvije sedmice. Još uvijek je živ svaki dodir i svaka slika, i svaki njegov osmijeh, i svaka riječ. Ja sam sigurna da je on predosjetio svoju smrt. Ja to znam. Vidjela sam mu to tada u očima - kazala je Ela, Šabanova unuka.

- Sada znam da se taj Beč, u koji sam otišla jer sam bila na raspustu, nije desio slučajno. Ja sam morala otići tamo, da bih ga vidjela još jednom, tada zadnji put. Ne mogu zaboraviti kad je počeo nastup koliko je sa bine gledao samo u mene i mog brata, sa nekom tugom i sjetom u očima. Čudan je bio u toj mjeri, da sam se, sjećam se, u trenutku zabrinula. Prije nastupa smo se onako lijepo ispričali, i sjećam se kaže mi - Mršo moja, mršo, tako me je zvao - a, jel ti stoji škola na mjestu? Reko na mjestu je, kako mora. Kaže on - pa dobro, šta raditi. Hajde dođi ovamo da se fotografiramo ti i ja, neću ovdje pred masom, onda imam onaj moj glupi kez, vještački. I tu sam se nasmijala. Uvijek je znao nasmijati me, i toliko smo se izgrlili, baš ono - kao da je zadnji put. I žurio je tada se vrati sa tog nastupa kući. Sjećam se, rekao je "samo da što prije odem vidjeti moje - prisjetila se Ela posljednjeg razgovora sa Šabanom.

- Tako je bilo i sada na posljednjem nastupu. Sanela se čula pet dana prije nesreće sa njim i vodili su jedan jako dugačak razgovor. I ona je sama rekla da je i njoj to bilo jako čudno. Kao da se gasio, iz nepoznatih razloga. Bio je nekako tužan, i kao da se tim razgovorom tada i od nje pozdravio. Bio je to oproštaj. Znao je. Predosjetio je. Jednostavno - svi smo ubjeđeni da je on nekako svoju smrt predosjetio. Kada je sa Sanelom posljednji put razgovarao, rekao joj je "Ma žurim se vratiti, samo želim se vratiti svojoj kući, da budem sa mojom porodicom" - priča Ela, drhtavim glasom, uspjevajući nekako zadržati suze, a sjećanja joj samo naviru.

Da je Šaban predosjetio da će mu se nešto desiti nisu ustanovile samo ona i Sanela.

Mural Šabana Šaulića. Instagram

- Taj momenat me proganja, to kako se ponašao posljednje dvije nedjelje života. To nas sve proganja. Moja baka je bila za Božić kod njega, i kaže bolio ga je stomak mnogo, išao je svaki čas u toalet. Samo je tako ležao i gledao u nju, i njoj je non-stop samo ta slika u glavi. Samo je tako gledao u nju, i baka ga je pitala "je l' ti treba šta god", on je rekao - "ne, ne treba mi ništa, ja sam dobro". I to je bilo posljednje što ona zna, kad su se vidjeli za Božić i za slavu - ispričala je Ela plačnim glasom.

- Mi nismo išli tamo u kuću. Moja baka je sa njima. Ona inače čuva Sanelinu i Batinu kćerku Unu. Kad se dogodila nesreća, baki prvo nisu smjeli reći uopće da ga više nema. Rekli su joj za nesreću, jer je počelo izlaziti po portalima, i krenula je vijest jako brzo se širiti, ali kad je umro u bolnici, od bake su to prvo krili. Onda se proširila vijest da je otišao, i kad je to došlo do bake, bukvalno samo što se nije onesvijestila. Sanela joj je rekla onda - ma nije bre ništa tetka, lažu! Nije istina. Živ je tata. Polako, šta ti je. Morala joj je to reći, a i ona je bila van sebe. Plašili su se da će je strefiti srce i htjeli su je nekako pripremiti, tako da su joj prvo dali tablete, i to baš veliku dozu. Ja sam već znala. Kad su mi rekli, bacila sam se na pod i toliko sam vrištala i zapomagala. Baka je rekla "lažete me da je živ", i kad su joj napokon rekli istinu ona nije mogla sebi doći prvo od šoka, a onda se savijala i vrištala. Ma strašno je. Svi su na tabletama. I Ilda i Sanela i Goca, i bake, i svi - neutješna je Ela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.