U ONLINE FORMATU

Objavljen program 26. Modula Memorije: Nagrada Jasmili Žbanić

Modul Memorije 2021. počet će 3. aprila, a završava 9. maja

N. Aj.

30.3.2021

Jasmili Žbanić nagrada za doprinos očuvanju kulture sjećanja. Arhiv

J.U. MES danas je objavio program 26. izdanja Modula Memorije te informacije šta publiku u narednom periodu očekuje.

Direktor festivala MESS Nihad Kreševljaković, koji je i umjetnički direktor programa Modul memorije, te Hana Bajrović, koordinatorica Modula Memorije govorili su na online konferenciji za mediji te iznijeli sve potrebne informacije.

Percepcija radikalnih iskustava

Bh. rediteljici Jasmili žbanić bit će dodijeljena nagrada za doprinos očuvanju kulture sjećanja. Ona je ovo priznanje zaslužila, kako se navodi, za njen svekupni umjetnički rad i doprinos kreiranju kulture pamćenja, afirmaciji ljudskih prava i sloboda, te uspostavljanju temelja za bolje uzajamno razumijevanje među ljudima.

Umjetnički i društveni angažman Jasmile Žbanić, jedne od najznačajnijih evropskih rediteljica, je apsolutni primjer umjetničke i ljudske posvećenosti koja u potpunosti objedinjuje najviše estetske i etičke standarde. Jasmila Žbanić je četvrta dobitnica ovog priznanja koje su do sada dobili Milomir Kovačević- Strašni, Ron Haviv i Pol Lov (Paul Lowe).

- Ovogodišnji Modul Memorije 2021, kroz različite forme tematski će se baviti umjetničkom percepcijom radikalnih iskustava nastalim kao posljedica ratova te načinima da se ta užasna iskustva iskoriste za kreiranje kulture sjećanja koja bi bila most prema kreiranju boljeg i plemenitijeg društva za buduće generacije. Program će, kao i svake godine biti prezentiran kroz različite umjetničke forme: od filma, teatra, fotografskih i drugih izložbi, te publiciranjem i promocijom knjige. U nešto više od mjesec dana, predstavit ćemo 16 programa iz osam zemalja. Većina sadržaja, zbog epidemiološke situacije, te u interesu sigurnosti publike, bit će realizovana u online formatu - rečeno je na pres-konferenciji.

Program Modula memorije. Promo

Modul Memorije 2021. počet će u subotu, 3. aprila u Historijskom muzeju sa otvaranjem izložbe "Ožiljci" fotografa Pola Lova, prošlogodišnjeg dobitnika Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja. Izložba koja zbog pandemije koronavirusa nije mogla biti održana prošle godine, ovaj put će biti postavljena u eksterijeru Muzeja. Još jedan prošlogodišnji program, igrani film "Sympathy for the Devil", francuskog reditelja Žilama de Fontenaja (Guillaume de Fontenay) ove godine bit će prikazan na YouTube kanalu Festivala MESS, 2. maja 2021.

- Kao dio filmskog programa bit će prikazan kultni film "Most" reditelja Hajrudina Krvavca, film "Za one koji ne mogu da govore" rediteljice Jasmile Žbanić (FTV, 15. april), kratki igrani filmovi "Kali" i "Jama" u režiji Albana Ukaja i razgovor sa rediteljem (22. april), te još tri dokumentarna filma "Autorefleksija" u režiji Nedima Alikadića, "Sarajevo – Femme Fatale" u režiji Joane Zielinske (Joanna), te "San o kornjači" u režiji Martine Miler (Martyne Miller) - navodi se u saopćenju.

Također, bit će premijerno prikazan i katalonski film "Kao da je još neko u šumi" u režiji Terese Turiere i Erola Ilera. U pitanju je dokumentarni film o takozvanoj "nevidljivoj djeci", djeci žena žrtava ratnog zločina - silovanja, a koji u BiH, po najstrašnijim procjenama ima i do 50.000. Poslije emitovanja filma publika će imati priliku pratiti i razgovor sa autorima i akterima filma.

Publika ovogodišnjeg programa Modul Memorije će u online formatu imati priliku pogledati dvije fotografske izložbei to "Izbjeći rat" autora Roberte Biahiareli (Biagiarelli) i Luiđija Otanija (Luigi Ottani), te "Pod opsadom" italijanskog fotografa Masima Sciake (Massimo Sciacca). Instalacija "Roses are Red" autorice Amine Avdić bit će otvorena u prostoru Crvenog križa (bivše kino Sutjeska), 7. aprila 2021.

Počast Draganu Jovičiću

U okviru programa Modul Memorije bit će publicirana i fotomonografija "Sjena sjećanja" fotografa Rona Haviva i profesorice Loren Valš (Lauren Walsh), a publika će imati priliku gledati i razgovor sa autorima knjige.

- Ovogodišnje izdanje Modula Memorije zatvorit će se 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom, online emitovanjem predstave "Ay, Carmela" Sarajevskog ratnog tetara, a čijim emitovanjem želimo još jednom odati počast i nedavno preminulom kolegi i prijatelju, glumcu Draganu Jovičiću - zaključeno je.

Programi ovogodišnjeg Modula Memorije bit će realizovani na bosanskom i engleskom jeziku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.