U 89. GODINI

Preminula oskarovka Olimpija Dukakis

Dukakis je dobila Oskara za najbolju sporednu glumicu u romantičnoj komediji "Opčinjena mjesecom" (1987.) kao majka mlade udovice koju glumi Šer

A. J.

2.5.2021

Uzrok smrti Dukakis nije naveden. AFP

Olimpija Dukakis (Olympia), karakterna glumica koja je osvojila Oskara za ulogu majke u filmu "Opčinjena mjesecom", umrla je u subotu u 89. godini.


Smrt pozorišne veteranke, koja se u filmu proslavila kasno u karijeri, na Facebooku je potvrdio njezin brat Apolo (Apollo).


- Moja voljena sestra Olimpija Dukakis umrla je jutros u Njujorku. Nakon mnogo mjeseci narušenog zdravlja napokon je u miru i sa svojim (suprugom) Luisom (Louis Zorich) - napisao je.


Uzrok smrti nije naveden.


Dukakis je dobila Oskara za najbolju sporednu glumicu u romantičnoj komediji "Opčinjena mjesecom" (1987.) kao majka mlade udovice koju glumi Šer (Cher). Dukakis je to također donijelo Zlatni globus i nominaciju za BAFTA-u.

Glumica je također dobila priznanje za ulogu u "Čeličnim magnolijama" (1989.).

Do 1988. godine prezime Dukakis bilo je poznato zbog njenog Oskara, ali i zato što je njen rođak Majkl Dukakis (Michael) pobijedio u demokratskoj predsjedničkoj nominaciji.

Na govoru u povodu dobivanja nagrade Dukakis je podignula kipić i izviknula: "OK, Majkl, idemo."

Majkl Dukakis na kraju je izgubio izbore od Džordža Buša (George H. W. Bush), ali i ona i njen rođak ostali su aktivni u politici.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.