ŽIVOTNA PRIČA

Ko je bio Siniša Mihajlović: "Božija ljevica", uspio je nešto što nisu ni Ronaldo ni Mesi

Mihajlović se od 2019. borio sa leukemijom, koju je u aprilu pobijedio, ali se zloćudna bolest vratila

Mihajlović: Vijest o smrti rastužila fudbalski svijet. Twitter

Piše: E. Ć.

16.12.2022

Fudbalski svijet rastužila je vijest da je u 53. godini nakon velike borbe sa leukemijom preminuo legendarni srbijanski fudbaler, a kasnije i trener Siniša Mihajlović.

Mihajlović se od 2019. borio sa zloćudnom bolešću, ali nije uspio pobijediti u "revanšu" ovu zloćudnu bolest. U aprilu 2020. godine je objavljeno da je Mihajlović pobijedio leukemiju, a nakon što je jučer objavljena vijest da je u teškom stanju, danas je objavljeno da je preminuo.




Mihajlović je karijeru počeo u Borovu. Seniorsku karijeru započeo je u Vojvodini za koju je odigrao 73 utakmice u dvije godine, a postigao je 19 golova. To je bila dobra preporuka za Zvezdu da ga dovede na Marakanu. 


Tron Evrope

Proveo je dvije godine na Marakani, a za Zvezdom je 1991. godine osvojio Ligu prvaka. To je bila odskočna daska do Italije. Zanimljivo da je Mihajlović igrao na lijevom krilu, ali su ga u Italiji transformisali u defanzivca.

Igrao je za Romu (1992. - 1994.), za Sampdoriju (1994. - 1998.), Lacio (1998. - 2004.), a karijeru je završio u Interu 2006. godine. Za reprezentaciju je bivše države skupio je 63 nastupa i postigao deset golova.

Osim dobrih partija u defanzivnom segmentu, Mihajlović će zauvijek ostati upamćen po nevjerovatnim slobodnim udarcima, koji su bili njegovo ubojito oružje.

Ostat će u historiji kao jedan od šest fudbalera koji su uspjeli postići tri gola iz slobodnih udaraca na jednoj utakmici. Njemu je to uspjelo 1998. u dresu Lacija, kada je postigao het-trik protiv bivšeg kluba Sampdorije.

Inače, osim Mihajloviću, to je pošlo za rukom Hoseu Luisu Čilavertu (Jose Luis Chilavert), Bepeu Sinjoriju (Beppe Signori), Roj Mekinonu (Roy McKinnon), Kostasu Frantezeskos i Kristijano da Silva (Cristiano). Mihajlović je jedini kojem je to pošlo na velikoj sceni u jakoj ligi.

Mihajlović: Igrao za Vojvodinu, Zvezdu, Romu, Sampdoriju, Lacio i Inter - Avaz
Mihajlović: Igrao za Vojvodinu, Zvezdu, Romu, Sampdoriju, Lacio i Inter - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Nakon igračke, trenerska karijera

Nakon igračke karijere uslijedila je i trenerska. U Interu je bio pomoćnik treneru, a onda je prvi samostalni posao dobio u Bolonji. Vodio je Kataniju, Fiorentinu, reprezentaciju Srbije, Sampdoriju, Milan, Torino, Sporting, a posljednji angažman imao je u Bolonji.

Bio je i selektor Srbije, ali je nakon neuspjeha pretvoren od nacionalnog heroja do gubitnika. Poslije "Orlova" je preuzeo Sampdoriju.

Ostat će upamćen da je za vrijeme vođenja Milana otkrio Đanluiđija Donarumu (Gianluigi Donnarumma), jednog od trenutno najboljih golmana na svijetu. 

U utakmici protiv Sasuola (2:1), odigranoj 25. oktobra 2015. godine, popularni Miha je na gol poslao tada 16-godišnjeg mladića koji je vrlo brzo oduševio svijet.

Malo je nedostajalo da Mihajlović u Bolonju dovede Zlatan Ibrahimovića. Čak je postojao kontakt sa Ibrahimovićem koji je u nekoliko navrata istaknuo kako je dobar prijatelj s Mihajlovićem, ali se Zlatan ipak vratio u Milan.


Mihajlović i Ibrahimović: Dobri prijatelji. Twitter

"Božija ljevica"

Od malena je maštao o tome da bude fudbaler. Osnovnu školu je završio kao odlikaš, a onda je upisao Mašinsku školu iz koje se ubrzo ispisao zbog stroge profesorice matematike. Prebacio se u Tehničku školu u Borovu a jedne prilike je rekao kako mu je nastavnik književnosti rekao da je jedini igrač na svijetu koji je pročitao sve knjige Ive Andrića.

- Otkad sam prohodao igrao sam fudbal na livadi u blizini kuće. Jednom sam loptom povrijedio druga, drugi put mamu. Drug mi je, iako sam mu slomio ruku, oprostio, a mama me istukla čim se osvijestila - ispričao je jedne prilike Mihajlović.

Mihajlović je poznat pod nadimkom "Božija ljevica", a otkrio je način na koji je šutirao slobodnjake. 

- Kad sam šutirao penale, nisam gledao ništa, zatvorim oči i šutnem. A kod slobodnog udarca do posljednjeg koraka posmatram golmana. Ako ostane na poziciji, šutnem preko živog zida, ako se pomjeri, gađam u njegov ugao. Uvijek sam uzimao isti zalet - govorio je Mihajlović.


Supruga Arijana najveća ljubav

Mihajlović je u braku bio sa suprugom Arijanom koju je upoznao dok je još bio na vrhuncu karijere. 

Sa njom se upoznao preko zajedničkih prijatelja u jednom rimskom restoranu i to je bila ljubav na prvi pogled. Ona je radila na televiziji, a jedne prilike je ispričala da je sve ostavila zbog porodice.

Mihajlović je u to vrijeme igrao u Sampdoriji, a ona je radila u Rimu i nisu se često viđali.



Arijana i Siniša Mihajlović: Ljubav na prvi pogled. Facebook

- Sa Sinišom je to bila ljubav na prvi pogled. Napustila sam televiziju sredinom 1995. godine, jer je on bio u Sampdoriji, ja u Rimu i nismo se često viđali. Odabrala sam porodicu i rekla bih da sam dobro izabrala - ispričala je Arijana Mihajlović.

Oni zajedno imaju petero djece.


Arhivska Mihajlovića: Siniša i Arijana sa njihovo petero djece. Facebook

Bolest otkrivena 2019. godine

Mihajloviću je leukemija otkrivena u junu 2019. godine. Tada je otišao kod doktora, a pregledima je ustanovljeno da boluje od leukemije. Liječen je na Institutu "Sant Orsola", gdje mu je u oktobru iste godine transplantovana koštana srž.

Nakon komplikovanih terapija, u aprilu 2020. godine objavljeno je da je Mihajlović pobijedio leukemiju. U vrijeme dok se borio sa zloćudnom bolešću, Mihajlović je bio trener Bolonje i bio je zajedno uz igrače. 

Danas je preminuo u 53. godini, a od njega se opraštaju prijatelji, poznanici, saigrači, klubovi...





Mihajlović: Vodio Bolonju i dok je bio bolestan. Twitter

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.