AS RUŠI REKORDE

Niko nikada kao Novak Đoković

Srbijanski as Novak Đoković počeo je 378. sedmicu na prvom mjestu ATP rang liste i postao rekorder u obje konkurencije

Novak Đoković. Twitter

G. Š.

27.2.2023

Srbijanski as Novak Đoković počeo je 378. sedmicu na prvom mjestu ATP rang liste i postao rekorder u obje konkurencije. Prošle sedmice se izjednačio sa legendarnom Njemicom Štefi Graf, a od danas je postavio novi standard koji će godinama, možda i decenijama biti na snazi.

Novi rekord u G.O.A.T. trci

Đoković ima 6.980 bodova, a drugi na ATP listi je Karlosa Alkaraza sa 6780.

Da je mladi Španac pobijedio u finalu Rija Kamerona Norija izjednačio bi se sa srbijanskim asom, ali ga ne bi ugrozio na prvoj poziciji jer je Đoković osvojio više bodova u 2023.

Ovaj Novakov rekord je novi plus u nezvaničnoj G.O.A.T. trci, podatak koji ide na vodenicu srbijanskog asa, osvajača 22 gren slem turnira, koliko ima i Rafael Nadal.

Prije dvije godine Đoković je prestigao Rodžera Federera po broju sedmica na prvom mjestu ATP liste. Rekord Švicarca od 311 sedmica tada srušen, a sada je prvi reket svijet otišao korak napred.

Poslije Novaka Đokovića i Štef Graf slijede Martina Navratilova (322 sedmica), Serena Vilijams (317)...

Dubaji i Akapulko

Srbijanskog asa će ove sedmice igrati na turnir u Dubaiju, a i dalje je neizvijesno njegovo ušešće na mastersima u Indijan Velsu i Majamiju zbog nevakcinacije.

Ukoliko bi Novak igrao u Kaliforniji i Floridi vjerovatno bi ostao broj 1 i povećao taj rekord. U slučaju da mu vlasti SAD-a zabrane ulazak u zemlju, mladi Alkaraz imao bi šansu da narednog mjeseca skina Srbijanca s trona.

Đoković brani 90 bodova iz Dubaija, a titula vrijedi 500. Alkaraz se iz Južne seli u Srednju Ameriku, u Meksiko, na turnir u Akapulku. Nije ga bilo prošle godine u ovom poznatom ljetovalištu, pa se Špancu smiješi 500 bodova u slučaju trijumfa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.