BIH

Cvijanović odgovorila Zvizdiću

Srna

1.8.2017

Premijerka RS Željka Cvijanović izjavila je Srni da je ogledalo rada "uspješnog" Vijeća ministara to što nijedan od reformskih zakona koje su poslali u Parlament BiH nije prošao, te da predsjedavajući Denis Zvizdić nema pravo da, zato što su ga izdali koalicioni partneri, optužuje RS i okrivljuje SNSD.

Proces prevođenja

- SNSD je opozicija na nivou BiH i nije zadužen za očuvanje vladajuće strukture i većine na tom nivou vlasti - istakla je Cvijanović.

Kako je navela, "to što su Zvizdića izdali koalicioni partneri – SDS, ali i dio poslanika iz njegove vlastite partije, u provođenju Reformske agende, a SBB uskraćujući podršku za Izvještaj o radu Vijeća ministara, ne daje mu za pravo da za svoje promašaje, optužuje RS i traži krivca u SNSD-u".

- I da je RS poslala svoje odgovore na Upitnik Evropske komisije prije šest mjeseci, taj i takvo Vijeće ministara nije uspjelo da napravi pretpostavke čak ni za proces prevođenja tog materijala, a da ne govorim o tome da su mjesecima opstruirali i još opstruiraju mehanizam koordinacije - naglasila je Cvijanović.

Navela je da je "smiješna ta neprestana kuknjava Vijeća ministara koje uporno za svoje neuspjehe u parlamentu optužuje neke druge.

- Moram ga podsjetiti da su i Vlada i Narodna skupština RS sve svoje obaveze iz Reformske agende ispunile još prije sedam mjeseci, i da nijedan od zakona koji su iz nje proistekli nisu podržale partije koje su kobajagi Zvizdićeva koaliciona evropska snaga - kazala je Cvijanović.

Ogledalo rada

S druge strane, što se tiče Vijeća ministara, istakla je ona, nijedan od reformskih zakona koje su poslali u Parlament BiH nije prošao, i to je pravo ogledalo rada i kapaciteta tog "uspješnog" Vijeća ministara.

- Sve ostalo - slikanje i šetkanje pred kamerama, davanje bajkovitih obećanja po stranim destinacijama, i traženje krivca u institucijama RS za sopstvene greške i nerad, nije ništa drugo do prodaja magle. Razlika je u tome što tu maglu nema više ko da kupi - rekla je Cvijanović.

Uostalom, dodala je ona, od Zvizdića se očekuje, kako su mu i pisali evropski zvaničnici, da osigura unutrašnju koordinaciju po pitanju i Zakona o akcizama i Ugovora o Transportnoj zajednici jer im je jasno da Vijeće ministara zaobilazi mehanizam koordinacije.

- Tražiti od entitetskih premijera da se ponovo izjašnjavaju o akcizama ili nekom drugom modelu, nakon što su to učinili više puta, i nakon što je to u potpunosti definisano Reformskom agendom i Pismom namjere sa MMF-om, neozbiljno je i neodgovorno - smatra predsjednica Vlade RS.

Ona je naglasila da je jednako neozbiljno optuživati Vladu RS za nepristupanje BiH Transportnoj zajednici kada je opće poznata stvar da se Vijeće ministara mjesecima nije bavilo tom temom, trošeći više vremena i energije na zaobilaženje mehanizma koordinacije, nego na rješavanje bilo kojeg pitanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.