BIH

U Jajcu danas izmjereno 35 stepeni: Oprez za srčane bolesnike

E. C.

1.8.2017

Započeo je novi toplinski val koji će biti izraženiji od dosadašnjih, ne samo zbog vrijednosti temperature koje će ponegdje dostići i rekordne vrijednosti već i zbog trajanja.

U Jajcu je danas u 12 sati temperatura zraka iznosila 32 stepena, dok će maksimalna dnevna iznositi 35 stepeni.

- Toplotni val koji je zahvatio našu zemlju, svoj vrhunac će dosegnuti u dane vikenda. Trenutni prognostički materijali predviđaju maksimalne vrijednosti temperatura između 38 i 42 stepena, koliko se može očekivati u Hercegovini, te sjevernim i sjeveroistočnim krajevima Bosne. Apsolutni maksimum za Jajce datira iz 2007. godine kada je izmjereno 39,4 stepena, a u danima pred nama izgledno je izjednačavanje toga rekorda ili čak postavljanje novog - rekao je Sandro Nuhanović, jajački meteorolog.

Doktori upozoravaju na oprez prilikom izlaska iz domova.

Ljetne vrućine traže dodatni oprez kako kod zdravijih tako i pacijenata koji imaju različitih zdravstvenih problema.U zadnje vrijeme povećan je broj pacijenata, ali u manjoj mjeri sa srčanim problemima -rekao je Denis Zjajo, doktor medicine u JZU „Dom zdravlja” Jajce.

Dr. Zjajo savjetuje da se izbjegava izlaganje visokim temperaturama pogotovo u periodu od 11 do 17 sati.

- Za vrijeme velikih vrućina posebno se trebaju paziti ugrožene kategorije, osobe starije dobi, hronični bolesnici, trudnice i djeca. Vrućinu teže podnose osobe starije od 65 godina, osobito hroničari, srčani bolesnici ili osobe s povišenim vrijednostima krvnog pritiska, dijabetičari - ističe Zjajo.

Plivska jezera jedini spas od vrućina

Jajčani ovog ljeta spas od vrućina traže ispod rashladnih uređaja, na plažama rijeke Plive.

U Jajcu se najviše spas od vrućina traži uz obalu rijeke Plive i Plivskih jezera, kod čuvenih mlinčića i vodopada, gdje je „debela" hladovina, a mnogi su se odlučili dan provesti na kupalištu Brana.

Oni koji pak nisu mogli odvojiti cijeli dan za kupanje ili odlazak van grada, predahnuli su u baštama uz neki hladni napitak.

- Spas od vrućine pronalazim uglavnom na obali rijeke Plive, tu je neizbježno kupalište Brana, a često posjećujem i jezero Đol u Jezeru. Jajce posjeduje vodene resurse koje trebamo svakako iskoristiti - rekao je Haris Ribić iz Jezera.

U Jajcu boravi i veliki broj turista.koji posjećuju vodopad, tvrđavu, katakombe, Etno muzej i Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a. Među njima je i veliki broj stranih državljana, a najveći je broj onih koji dolaze iz zemalja  regiona.



Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.