BIH

Demant udruženja ''Mala''

( Ilustracija)

udruženje ''Mala''

7.10.2017

Udruženje Mala daje zvanično sapštenje građanima, privrednim subjektima i institucijama Bosne i Hercegovine u vezi projekta Banka koštane srži.  

Obavještavamo javnost, donatore, sponzore i prijatelje da je Udruženje Mala već sedmu godinu nosilac projekta Banka koštane srži i da Udruženje Mala nije izvršila reorganizaciju projekta Banka koštane srži. Udruženje Mala će nastaviti provođenje realizacije i implementacije projekta Banka koštane srži u skladu sa osnovnim ciljevima, vizijom i misijom Udruženja Mala od njenog osnivanja.

Projekat Banka koštane srži je projekat podržan od građana, privrednih subjekata i institucija sistema i budžetskih organizacija. Realizacija projekta Banka koštane srži je u pisanoj formi podržano od Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine te je sa Ministarstvom potpisan Sporazum o saradnji.

Udruženje Mala ima potpisan Sporazum sa Kliničkom bolnicom Zagreb, koja vrši tipizacije krvi donora po svjetskim i evrposkim standardima obzirom da u Bosni i Hercegovini nema cerificiranih javnih laboratorija tipiziranje krvi.

U prethodnim godinama Udruženje Mala je kao nosilac projekta Banka koštane srži ostvarilo kvalitetne rezultate na podizanju svijesti građana Bosne i Hercegovine organizovanjem edukacija, okruglih stolova, radionica u cilju informiranja i približavanja ciljeva Projekta.

Projekat Banka košta srži, od svog postojanja, je bilo realizovano organizovanjem humanitarnih akcija sa učešćem uglednih građana Bosne i Hercegovine, predstavnika institucija sistema, bužetskih organizacija, uspješnih privrednih subjekata kao i javnih ličnosti iz oblasti medicine, kulture, sporta, muzike, kulture.

Najznačajnije humanitarne manifestacije u realizaciji Projekta Banka koštane srži su ''Zmajevi grade Banku koštane srži'' sa teletonom, ''Načelnici i privrednici za Banku koštane srži'' sa teletonom, ''Srcem za Banku koštane srži'' sa teletonom (dva puta organizovano), ''Zajedno možemo sve''.

Obzirom da su članovi Udruženja Mala značajno doprinijeli u implementaciji samog projekta Banka koštane srži, Udruženje Mala će intenzivno provoditi aktivnosti u cilju da Banka matičnih stanica Bosne i Hercegovine ugleda svjetlo u što skorije vrijeme. Još par koraka do cilja i naša Bosna i Hercegovina će biti članica svjetske i evropske asocijacije banaka matičnih stanica.

Direktor Udruženja

Abdulkadir Tuco 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.