BIH

Plan posjete predsjednice Hrvatske: Susret s Majkama Srebrenice

Jutarnji

16.1.2018

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović večeras u 19.10 sati stiže u Sarajevo kako bi sutra započela zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini. 

Hrvatska predsjednica prvo će se sastati s članovima Predsjedništva BiH, s kojima će razgovarati o odnosima i otvorenim pitanjima između dviju država.

Grabar-Kitarović u Sarajevu će se susresti s kardinalom Vinkom Puljićem i Majkama Srebrenice. Također, planiran je sastanak s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH te s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Kako piše Jutarnji.hr, Grabar-Kitarović će iz Sarajeva otputovati u Novu Bilu, gdje će posjetiti samostan Guča Gora, a nakon toga je planiran odlazak u Vitez, a zatim u Žepče, gdje će posjetiti Katolički centar.   

Posjetu će završiti u petak u Tuzli, Orašju i Derventi.

Glavna poruka s kojom predsjednica odlazi u BiH je da je riječ o prijateljskoj zemlji, a interes Hrvatske je da napreduje prema Evropskoj uniji. Predsjednica dolazi čista srca, sa željom da BiH funkcionira kao država i da Hrvati imaju sva prava koja su im osigurana Dejtonskim sporazumom. Ništa više i sve druge interpretacije puta predsjednice u BiH ne stoje - tvrde na Pantovčaku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.