BIH

Seminar o inkluziji Roma u BiH

Fena

31.1.2018

Delegacija Evropske unije/Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, organizira danas u Sarajevu seminar o inkluziji Roma u Bosni i Hercegovini.

Seminar će pružiti priliku da bude sagledan ostvareni napredak u pogledu provedbe dogovorenih operativnih zaključaka s posljednjeg seminara o inkluziji Roma koji je održan u junu 2015., kao i za razgovor o konkretnim mjerama za poboljšanje socijalne inkluzije Roma u BiH.

Rasprava će biti fokusirana na međusektorska pitanja i upis u matične knjige, stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, zapošljavanje, socijalna pitanja i zdravstvena zaštita.

Seminarom će kopredsjedavati savjetnica za romska pitanja pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) Marta Garcia Fidalgo i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

U uvodnom dijelu, prisutnima će se obratiti i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark), predsjedavajući Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH Mujo Fafulić i voditelj tima projekta "Integracija Roma 2020" pri Vijeću za regionalnu saradnju (RCC) Orhan Husein.

Na seminaru će učestvovati i predstavnici lokalnih vlasti, te nevladinih i međunarodnih organizacija, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.