BIH

O čemu su šaputali Izetbegović, Mehmedagić i Sarajlić?

S.DEGIRMENDŽIĆ

28.2.2018

(Foto: S. Degirmendžić)

Na današnjoj Zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, tokom koje se prisutnima obratio predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, pored brojnih zvaničnika čije se prisustvo uz državne delegate i poslanike podrazumijevalo, pojavio se i direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić.

Za mnoge je njegovo pojavljivanje bilo iznenađenje, jer se Mehmedagićevo ime nije nalazilo na spisku zvanica. Međutim, kako saznaje „Avaz“, ime direktora OSA-e uistinu nije bilo na prvobitnom spisku. No, onda je za to da mu se pošalje pozivnica urgirao član Kolegija Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović, i to preko osoblja jedne međunarodne institucije u Sarajevu, nakon čega se i njegovo ime pojavilo na spisku gostiju, što mu je omogućilo prisustvo sjednici.

Po okončanju sjednice na kojoj je Junker uputio važne poruke, među ostalima i one o obavezi vladavine prava i zakona za evropski put BiH, a političarima poručio da se ozbiljnije prihvate posla koji će do toga istinski i dovesti, zanimljivo je da se Mehmedagić u holu Parlamenta BiH odmah sastao s Bakirom Izetbegovićem, članom Predsjedništva BiH i predsjednikom SDA, a u razgovoru im se pridružio i Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA.

Javnosti je poznato da je Mehmedagića na sadašnju poziciju postavio Izetbegović, da je on njegov blizak prijatelj, kao i da Mehmedagić ništa ne radi bez znanja Izetbegovića. Premda se zna da OSA mora biti oslobođena političkog utjecaja i nepristrasna, Izetbegović i Mehmedagić ne kriju međusobnu povezanost.

Pokazali su to i danas. I, dok je većina ostalih zvaničnika nakon sjednice razgovarala o tome šta BiH čeka na njenom evropskom putu, Izetbegović i Mehmedagić vjerovatno su imali druge teme za razgovor.

Koliko su one bile važne govori i to što se Izetbegović naginjao i nešto šaputao direktoru OSA-e.

S obzirom na to da novinari zbog odluke organizatora današnjeg skupa u Parlamentu BiH nisu imali pristup gostima, nisu mogli zatražiti objašnjenje od Mehmedagića i Izetbegovića o čemu razgovaraju. Da li možda o tome kako se Mehmedagić namjerava spasiti od odgovornosti zato što je dao pozitivno mišljenje za uvoz 2.500 pušaka MUP-u RS, ili su, pak, teme bile nešto drugo iz širokog obavještajnog sektora koji Mehmedagić i Izetbegović drže pod svojom kontrolom.

Odgovor na ovo pitanje znaju njih dvojica, i djelimično Sarajlić, koji ipak nije mogao čuti ono što je njegov stranački šef šaputao direktoru OSA-e.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.