KOALICIJA SNSD ne odustaje od toga da ima oba kandidata

Počeli pregovori SNSD-a, DNS-a i SP-a

Nezavisne novine
19.03.2018 20:06

U Banjoj Luci danas su počeli pregovori vladajuće koalicije o zajedničkom nastupu na predstojećim općim izborima, koji će trajati do kraja ove sedmice, kada se očekuje i konačan dogovor, nezvanično saznaju "Nezavisne".

Prema također nezvaničnim informacijama, koplja se lome oko kandidata za predsjednika RS, premijera RS i predsjednika Narodne skupštine RS.

Kao što je ranije objavljeno, DNS traži da ima svog kandidata za predsjednika RS kojeg će podržati SNSD i SP, međutim gotovo je izvjesno da će se na kraju zadovoljiti mjestom premijera ili predsjednika Narodne skupštine RS. U ovom trenutku SNSD ne odustaje od toga da ima oba kandidata za pojedinačne funkcije, a trenutno je Željka Cvijanović, aktuelna premijerka RS, najbliža da uđe u trku za predsjednika RS, gdje će joj najozbiljniji protivnik biti Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Također, na sastancima koalicije trebali bi biti izdefinirani i odnosi prema Ujedinjenoj Srpskoj s obzirom na to da SNSD podržava tu stranku i pravi joj mjesta u vladajućoj koaliciji, na šta DNS ne pristaje jer smatra da koaliciju, barem sa strankama, ne treba proširivati prije izbora, a nakon što se vidi koliko koja stranka ima podrške, sjesti i razgovarati o saradnji i eventualnom formiranju Vlade RS.

NA VRH