REAKCIJE

Špirić: U BiH se neko igra naoružanjem

Fena

21.3.2018

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Nikola Špirić kazao je danas novinarima u Sarajevu da je sigurnost BiH postala igračka u rukama ministra sigurnosti Dragana Mektića, kojeg je nazvao neodgovornim, a da pritom PSBiH nema snage da uopće razgovara o ovom pitanju.

- Već duže vrijeme, mjesecima, čak i godinama, ministar sigurnosti ima nastupe izvan naše zemlje na kojima govori da u BiH postoje paravojske, parapolicije te pojedinci koji potkopavaju ustavni poredak BiH i koji su opasnost za sigurnost BiH - kazao je Špirić.

Međutim, mišljenja je da Mektić nešto slabije govori o paradžematima, prisustvu ISIL-a, povratnicima sa stranih ratišta, registru opasnih pojedinaca i organizacija koji ne postoji u BiH te o ljudima koji su nekada predstavljali međunarodnu opasnost, a ne samo opasnost za sigurnost BiH.

Napomenuo je da je BiH, po međunarodnim sporazumima, dužna čuvati te ljude, ali da javnost u BiH ništa o tome ne zna.

Špirić je također kazao da, kada Mektić govori o Republici Srpskoj kao o problemu za BiH, onda dobije podršku Federacije BiH.

- Međutim, kada ja kažem da se razgovara o BiH, onda poslanici iz FBiH uopće ne žele razgovarati o sigurnosti u BiH - istaknuo je.

Izrazio je bojazan da BiH ulazi u teško vrijeme te da postoje mjesta, klubovi i kasarne čija se upotreba naoružanja i vojne opreme ne može kontrolirati u nekom određenom vremenskom terminu.

- Neko se igra naoružanjem u BiH, a o tome ministar sigurnosti ili ne zna ili ne želi govoriti - zaključio je Špirić.

Dodao je da je o ovom pitanju želio razgovarati na zatvorenoj sjednici, ali da za to nije dobio podršku.

Poručio je da će stalno podsjećati na ovaj problem te vidjeti hoće li postojati parlamentarna zrelost i spremnost da se razgovara o ovim, kako je rekao, složenim sigurnosnim izazovima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.