POPLAVE

Bosanska Dubica: Vodostaj Save u opadanju

Arhiv

Srna / Fena

22.3.2018

Vodostaj Save u Bosanskoj Dubici je u opadanju, dok je u Gradišci i Srpcu u blagom porastu, podaci su Republičke uprave Civilne zaštite.

U Bosanskom Brodu je na snazi vanredna odbrana od poplave, kao i na području Semberije.

Pripadnici Specijalizirane jedinice za zaštitu na vodi i pod vodom, s kolegama iz lokalnih Civilnih zaštita, raspoređeni su uz rijeku Savu, obilaze zaplavljene objekte i stanovništvo, dostavljaju potrebne namirnice, lijekove.

Nema informacija o ugroženim ljudskim životima, niti o odsječenom stanovništvu.

Nakon poziva iz Bosanskog Broda danas će dio Specijalizirane jedinice s pumpama velikog kapaciteta biti u naselju Gornja Močila u ovoj općini.

Sava je i dalje u žiži pažnje strukture zaštite i spašavanja u Republici Srpskoj, a Republička uprava Civilne zaštite je konstantno angažirana na izvršavanju svojih zadataka.

Vodostaji na svim rijekama u slivu rijeke Save su u opadanju i s obzirom na to da se ne očekuju veće količine padavina, prognozira se nastavak trenda opadanja vodostaja na desnim pritokama rijeke Save.

Zbog dostignutih nivoa vodostaja na vodomjernim stanicama Slavonski Brod i Slavonski Šamac na poplavnom području Odžačke Posavine na snazi su mjere vanredne odbrane od poplava, dok se u Srednjoj Posavini provode mjere redovne odbrane od poplava.

Glavni rukovodilac odbrane od poplava, kao i jedan dio građevinskih inženjera Agencije za vodno područje rijeke Save je na područu Odžačke i Srednje Posavine, gdje sa pravnim subjektima za odbranu od poplava, Službama civilne zaštite i ostalim institucijama provodi mjere aktivne odbrane od poplava, saopćeno je iz Agencije.

Također, jedan dio građevinskih inženjera Agencije je na terenu, na osnovnim vodotocima I kategorije, i prate aktuelno stanje.

U Agenciji za vodno područje rijeke Save i dalje su na snazi 24-satna dežurstva, gdje se sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkom stanju provode u skladu s Federalnim operativnim planom odbrane od poplava (FOP), saopćeno je iz te agencije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.