REAKCIJE

Sprema li Merkel sankcije Dodiku?

Dodik: Već pod sankcijama SAD

G. D. – K. Ke.

5.4.2018

Nakon određenog perioda zatišja ponovo je u centar medijske pažnje stigla vijest da Njemačka uvodi sankcije predsjedniku RS Miloradu Dodiku zbog njegove antievropske politike. Kao povod takvim navodima poslužila je vijest da je njemačka vlada uskratila određenu pomoć manjem bh. entitetu.  

Antievropski političar

Njemačka je RS pomoć obećala još prije dvije godine nakon što je počela primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA). Tada je izražena bojazan da bi poljoprivrednici RS mogli pretrpjeti određene štete zbog otvaranja tržišta ka EU, a pomoć je obećala upravo kancelaraka Angela Merkel.

Da je ova obećana pomoć, ipak, izostala, potvrđeno nam je i iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

- Konkretna pomoć Njemačke je izostala. Najprije nam je obećana finansijska, a potom savjetodavna i tehnička podrška. To je najavljeno prije dvije godine. Nažalost, od toga nema ništa – kazao je portparol ovog ministarstva Aleksandar Macanović.

Merkel: Kancelarka obećala pomoć

S obzirom na to da je EU nedavno produžila svoje mogućnosti da uvodi sankcije antievropskim političarima, mnogi u ovom potezu njemačke vlade vide pripreme za zvanične sankcije Miloradu Dodiku. Branislav Borenović, predsjednik opozicionog PDP-a, ističe da se o sankcijama Dodiku govori već nekoliko mjeseci.

Značajna podrška

- Očigledno da je Dodikov kredibilitet upitan i da Evropljani ne računaju na njega. To pokazuje da on više nije bitan faktor u međunarodnim krugovima i to ga i čini toliko frustriranim. Dodik je pregovarao o SAA i saopštio je da će biti velika finansijska podrška. Ili je Dodik već tada obmanuo javnost, ili je politički postao nevažan. Kako god, RS i BiH ostale su bez značajne finansijske podrške - istakao je Borenović.

Zanimljivo je da je prije nekog vremena i utjecajni njemački „Frankfurter Allgemaine Zeitung“ objavio tekst u kojem se kao povod za uvođenje sankcija Dodiku navodi njegova podrška osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Duže od godinu na američkoj crnoj listi

Dodik prije nešto više od godinu stavljen i na crnu listu američkog Stejt departmenta.

Iako je tvrdio da će se to promijeniti dolaskom nove administracije, to se nije desilo. Čak su sankcije SAD prema njemu potvrđene početkom ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.