NA LICU MJESTA

Čekamo da nas uhapse i pošalju u zatvor

Piše: E. Trako

11.4.2018

Samir Hatkić, Suad Ibrahimović i Mujo Dizdarević, demobilisani borci iz Tešnja, još se nisu javili na služenje šestomjesečne kazne zatvora u KPZ Busovača, niti imaju namjeru da to urade!

Smetamo režimu

Ekipa "Dnevnog avaza" jučer ih je posjetila u Tešnju, gdje su nam opisali događaj od 28. marta 2014. godine, zbog čega su na Općinskom sudu u Tešnju i osuđeni.

Samir Hatkić je ratni vojni invalid. Na parkingu ispred Općine Tešanj pokazuje tablu s natpisom RVI.

- Da je tog dana ovo mjesto namijenjeno za invalide bilo slobodno, ja bih se tu parkirao i ne bi bilo nikakvih problema. Ali nije bilo slobodno, mene je policajac napao, isprovocirao i ja sada moram na robiju, a moja djeca neka gladuju. Opet ću ponoviti da iza svega stoji politika, odnosno SDA. Čak i službenik iz poslovnice „BH Telecoma“, koji je bio svjedok, na Facebooku ima sliku u košulji na kojoj je izvezeno SDA - ogorčen je Hatkić.

Rok za javljanje u KPZ Busovača im je istekao prekjučer.

- Čekamo da nas hapse - dodaje Suad Ibrahimović i nastavlja:

- Meni je odavno jasno da je cilj da nas strpaju u zatvor. Smetamo lokalnim moćnicima, smetamo režimu.

Ostaje nejasno zašto tokom suđenja nije korišten videonadzor s poslovnice „BH Telecoma“, te zašto su Hatkić, Ibrahimović i Dizdarević tek na četvrtom ročištu dobili advokate po službenoj dužnosti.

- Meni je taj policajac u sudnici prijetio da ću "drugi put najeb....". Kada sam pitao da li je moguće da se tako ponaša, sudija je rekao da on ništa nije čuo. Ne vjerujem ni u pravosuđe, ni u poštenje - dodaje Dizdarević.

Stali na žulj

Na kraju su se u svoj muci našalili na svoj račun: - Makar ćemo odmoriti u zatvoru.

- Ne možeš se s rogatim bosti, kaže narod. Mi smo, izgleda, nekome ozbiljno stali na žulj. Vidjet ćemo hoće li nas hapsiti. Možda čekaju da vi novinari odete - poručili su na kraju.

Pokušali osloboditi druga invalida

Podsjetimo, Ibrahimović, Hatkić i Dizdarević su osuđeni, kako je to obrazloženo u presudi, jer su za vrijeme redovnih sedmičnih protesta nezadovoljnih građana Tešnja "pokušali spriječiti policajce PS Tešanj u obavljanju službene radnje". 

Sve je počelo kad je Samir Hatkić, u vrijeme protesta ispred Općine Tešanj tog petka parkirao vozilo na trotoar, a policajac u civilu Senad Škokan upozorio ga da parkira na mjesto za ratne vojne invalide.

Obolio od PTSP-a i s protezom ispod koljena, Hatkić je policajcu Škokanu rekao da „mu neće on određivati gdje će parkirati“, nakon čega je uslijedilo naguravanja. U tom trenutku Ibrahimović i Dizdarević, koji su bili učesnici protesta i plenuma, prilaze automobilu u koji policajac Škokan nogama gura Hatkića.

Slika proteze na cesti i krvav zavoj na Hatkićevom batrljku izazivaju bijes kod Ibrahimovića i Dizdarevića, te su ga pokušali osloboditi vezivanja. Sve to dogodilo se 28. marta 2014. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.