MIGRACIJE

Migranti plaćaju 1.000 eura da uđu u BiH

Novosti.rs

21.4.2018

Loznička policija je u velikom zdanju Zanatskog centra "Sloga", čiji je vlasnik Živorad S., pronašla 11 migranata. Protiv vlasnika lokala, koji je digao ruke od pekarskog posla, napisana je krivična prijava zbog sumnje da se bavio krijumčarenjem ljudi.

Je li Živorad S. krijumčario strance ili ne, pokazat će istraga. Činjenica je, međutim, da u loznički, malozvornički i ljubovijski kraj, zbog blizine Drine i granice s BiH, u posljednje vrijeme stiže sve više migranata iz "bijelog svijeta", koji sada pokušavaju prijeći u Bosnu i Hercegovinu, a odatle u Hrvatsku, pa u Sloveniju.

U BiH su, zato, skoro svakodnevna hapšenja kraj granice, a poslije provođenja postupka, vlasti susjedne zemlje ih vrlo brzo vraćaju u Srbiju!? Dio migranata uspijeva prijeći u Hrvatsku i stići do Slovenije, što im je, u posljednje vrijeme, željena destinacija.

- Migranti kriminalnim kanalima stižu do Loznice, Malog Zvornika i Ljubovije iz Beograda, gdje imaju jatake koji ih smještaju u "štekove" i kad misle da je trenutak, da li je to dan ili noć, prebacuju ih preko Drine - kažu naši upućeni sagovornici.


Najčešće prelaze u BiH preko Željezničkog mosta na Drini, kod Malog Zvornika, a koriste i novi most "Bratoljub", između Bratunca i Ljubovije, koji je Srbija izgradila, a vlasti BiH nisu u stanju da urade pristupni put i podignu osnovna zdanja za kontrolu ljudi, vozila i roba.

Izbjeglice iz bijelog svijeta na putu ka EU

Krijumčari ljudi za prijevoz migranata iz Beograda i njihovo prebacivanje u BiH uzimaju 1.000 eura. Da bi stigli do Slovenije, potrebno im je još najmanje 1.800 eura, naravno ako ne "padnu" i u Srbiji ili BiH, Hrvatskoj i Sloveniji.

- Za migrante koji su zaista u nevolji najbolje je da ispoštuju proceduru da bi bili pod zaštitom naše države, a ne sredstvo za manipuliranje kojekakvih mešetara, koji samo hoće da im izvuku novac - kažu dobro obaviješteni sagovornici.

Migranti riskiraju idući na ovakav način ka EU, jer je bilo mnogo slučajeva posljednjih godina da ih mešetari prevare. I to tako što im prvo uzmu pare, a onda im objašnjavaju da je željena destinacija odmah iza neke šume, rijeke i jezera, a nađu se u nekom dijelu BiH ili Hrvatske, daleko od Slovenije - pričaju sagovornici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.