MOSTAR

Čović: Danas nas u BiH ima manje od tri miliona, a Hrvata sto hiljada manje nego na popisu 2013.

M. Sm.

11.6.2018

Član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović danas je u Mostaru otvorio konferenciju pod nazivom „Hrvati BiH – demografska stvarnost“.

Konferenciju, čiji je Čović pokrovitelj, organizirali su Sveučilište u Mostaru, Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini (HAZUBiH), Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora (HNSBiH).

On je u svom obraćanju kazao da se demografska slika ili stvarnost hrvatskog naroda može samo cjelovito promatrati „kao hrvatskog naroda“. Iznio je uvjerenje o tome da će na ovu temu narednih dana i u Republici Hrvatskoj biti organizirane intenzivne rasprave.

Naglasio je kako nije strateški ni političko mudro promišljati demografsku poziciju Hrvata u BiH, bez promišljanja, naveo je, s pozicije svih naroda u BiH.

- Ovih smo dana našim prijateljima Bošnjacima i Srbima pa i onima koji malo drugačije razmišljaju poslali vrlo jasnu poruku: Nečija je politika budućnosti ove zemlje bila bazirana upravo na odlasku, nestajanju ili poticaju odlaska nekog od naroda. Međutim, iako će popis stanovništva kazati da nas ima više od tri miliona i 700 u BiH, procjena je da nas nema ni tri miliona. Postavlja se onda pitanje kako stojimo danas, jer su ostale one proporcije koje smo imali pred popis stanovništva 2013., gdje Hrvata ima 15,4 posto – kazao je Čović.

Iznio je i da je nedavno na jednom skupu u Sarajevu, na kojem su, rekao je, bili i strani diplomati kazao da Hrvata danas ima 15,7 posto, iako ih je u apsolutnim iznosima barem 100.000 manje nego je to bilo na popisu iz 2013. godine.

- Znači, isti su trendovi i kod druga dva naroda i mi zajedno moramo promišljati politiku obrazovanja, privrede i razvoja uopće - poručio je Čović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.