BIH

Zdravko Mamić: Cirkus se vratio u Hercegovinu

K. KEŠMER

17.6.2018

Od kada se prvi put čulo za ime Zdravka Mamića, uz njega je išao i neki cirkus. Nevažno kakav i koje vrste, ali veselo, zanimljivo i turbulentno je bilo gdje god se pojavio. Taj se cirkus nedavno iznenada preselio ili, bolje reći, vratio u Hercegovinu, tačnije u Međugorje.

Mamić je čovjek kojeg ili volite ili ne volite. Poznat je kao šef zagrebačkog Nogometnog kluba Dinamo. I tu ga ili vole ili ne vole. Jedni ga kuju u zvijezde kao čovjeka koji je od Dinama napravio veliki klub, evropski, dok ga drugi proklinju, jer smatraju da je privatizirao klub, koji je postao krava muzara za porodicu Mamić.

Jedno je jasno, ako ste Hrvat i nešto ste napravili u nogometnoj karijeri, morali ste se bar slučajno, u prolazu, očešati o Zdravka Mamića. Skoro svaki veliki transfer potpisao je ovaj čovjek, od Luke Modrića do Matea Kovačića.

I u tome se, izgleda, zanio. Pos'o dobar, a para laka. Velike su cifre bile u pitanju, a velik je i ego Zdravka Mamića. Da li mu je bilo žao izdvojiti dio tog novca za porez ili, jednostavno, nije shvatao da je država i iznad njega te da se sve s državom dijeli, ostaje nejasno.

I sam sudski proces koji se protiv njega vodio u Osijeku, bio je cirkus. Galamio je Mamić, prijetio samoubistvom, vrijeđao, ismijavao cijeli Sud i državu...

Kako sve oko njega mora biti drama, tako je i nastavio. Dan prije izricanja presude, Mamić je pobjegao u svoju “drugu domovinu” Bosnu i Hercegovinu, gdje ja zabavljao novinare i javnost, prkosio pravosudnim organima Hrvatske.

Svoj šou nastavio je Mamić i jučer u Sudu BiH, gdje je nakon hapšenja održano ročište. Mamić je, kako kaže njegov advokat, slobodan čovjek.

Ko god zna Mamića, zna da tu nije kraj. Šou se nastavlja, samo na drugoj adresi. Cirkus je ovog puta stao u Hercegovini, u Međugorju ili Tomislavgradu. Jedno je sigurno, Mamić će još dugo zabavljati javnost.

Od djetinjstva uz Dinamo

Zdravko Mamić rođen je 16. jula 1959. godine u Bjelovaru, a porijeklom je iz sela Zidine kod Tomislavgrada. Kao dječak, krenuo je u školu nogometa zagrebačkog Dinama. Tu je postao glavni direktor, kasnije član Izvršnog odbora Dinama, a na kraju savjetnik.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.