CIKBIH

Koliko će mrtvih ''glasati'' na predstojećim izborima

Prema posljednjim podacima, na CBS-u bila 3.381.963 glasača

S.DEGIRMENDŽIĆ

20.8.2018

Centralni birački spisak za opće izbore 7. oktobra trebao bi biti zaključen i potvrđen do 23. avgusta. To je krajnji rok koji je ranije utvrdila Centralna izborna komisija (CIK) BiH. Trenutno je u toku žalbeni postupak pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH, za 61 žalbu glasača izvan BiH koji su se žalili na odluku CIK-a da ih odbije upisati u CBS. Uz te žalbe CIK je dostavio i svoje izjašnjenje.  

Hiljade imena

Također, Komisija je primila i oko 1.000 podnesaka glasača izvan BiH za koje je CIK konstatirao da se ne mogu tretirati kao žalbe, ali su neki vid ispravke adrese u inozemstvu za one glasače koji žele da im se dostavi glasački paket.

Ranije je Komisija odlučila da će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH naći 77.584 birača, a njih 9.136 odbila je upisati na taj spisak, jer iz CIK-a tvrde da nisu ispunili zakonske uvjete za prijavu, odnosno upis na CBS.

Na Centralnom biračkom spisku, dan prije raspisivanja općih izbora, 7. maja, bila su 3.381.963 glasača. U ovaj broj je uključeno i 27.213 birača iz Distrikta Brčko koji nemaju određenu entitetsku biračku opciju.

Zabrinjavajuće je što je na CBS-u godinama na hiljade imena umrlih osoba, a posljednji podaci do kojih je došao „Avaz“ govore da ih je uoči ovih izbora najmanje 3.000. Iz CIK-a su ranije rekli da će, kako bi spriječili eventualne zloupotrebe ovih imena, ona biti posebno označena na CBS-u.

No, mnogi sumnjaju da će ovakav način „zaštite“ spriječiti malverzacije, jer su mnogi iznosili dokaze o tome da su proteklih izbornih godina i „mrtvi glasali“.


Čampara: Nije osigurao funkcioniranje Jedinstvenog centralnog matičnog registra

 Glavni krivac što Centralni birački spisak ni za ove izbore nije u potpunosti ažuriran jeste Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova. Vlada FBiH, naime, još krajem 2015. godine zadužila je Čamparu da osigura nesmetano funkcioniranje Jedinstvenog centralnog matičnog registra (JCMR) te da intenzivira dogradnju sistema radi uspostave razmjene podataka iz matične knjige umrlih.  

Također, Vlada je naložila Čampari da učini sve na održavanju tog registra i uvezivanju ostalih registara podataka s onima u FMUP-u. Ali, ni skoro tri godine godinu nakon toga Čampara nije ispoštovao naloge Vlade te se i dalje promjene podataka iz matične knjige umrlih automatski ne evidentiraju u bazama podataka koji se prosljeđuju Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), a što je odavno trebalo zaživjeti u praksi.



Faksimil zaključaka Vlade BiH: Naložili Čampari niz zadataka još krajem 2015.

Stoga, nemoguće je oteti se dojmu da nekima i odgovara što je veći broj umrlih na spisku i da neko zarad skrivenih ciljeva želi ta imena zloupotrijebiti za svoj interes.  

Iz CIK-a su ranije pojasnili za „Avaz“ da Komisija sve podatke za CBS preuzima od IDDEEA-e i uprkos eventualnoj dojavi da je na spisku ime neke umrle osobe, ne može skidati ta imena sa spiska, nego samo ih na neki način označiti, što su već radili na ponovljenim izborima u Stocu. Također, iz CIK-a su rekli da su ranije urgirali kod općina, matičnih ureda i nadležnih MUP-ova da vode računa o ažuriranju podataka, jer to je u njihovoj nadležnosti.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.