REAKCIJE

Ivanić i Čović: Ne može Izetbegović istupati u ime cijelog Predsjedništva BiH

Izetbegovićeve kolege naglašavaju kako ne dijele njegove stavove, te stoga osuđuju zloupotrebu njegove pozicije

Predsjedništvo BiH

Fena

20.8.2018

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić i Dragan Čović su u zajedničkom saopćenju istakli da predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ne može istupati u ime cijele institucije, ukoliko za to nema saglasnost druge dvojice članova, već isklјučivo kao bošnjački član Predsjedništva BiH. 

Naglasili su da ne dijele ocjene koje je "kolega Izetbegović uputio u tekstu povodom smrti bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Kofija Anana" i osuđuju takvu zloupotrebu pozicije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

- Kolega Izetbegović nije mogao, bez prethodne konsultacije, da u ime Predsjedništva BiH objavi telegram saučešća i saopćenje za javnost koje, osim izraza saosjećanja, duboko zadire u domen neprihvatlјive političke kvalifikacije - kazali su Ivanić i Čović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović jučer je uputio, u ime Predsjedništva BiH i lično ime, telegram saučešća porodici Kofija Anana (Kofi Annan).

Izetbegović je naveo da je Kofi Anan koji, prema riječima generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Gutereša (Antonija Guterresa) u mnogo čemu simbolizira UN, "svjedočio i bio učesnik najtežih propusta i grešaka UN-a koje su dovele do genocida u Srebrenici".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.