BIH

Kabinet Izetbegovića: Neprimjerena i nepotrebna reakcija Ivanića i Čovića

Dragan Čović u svemu ima dvostruke standarde, pa i u pravu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da zastupa ovu instituciju, navodi se u reakciji

Bakir Izetbegović: Nepobitne činjenice se ne dovode u pitanje

FENA

20.8.2018

Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića saopćeno je danas da odbacuju i da smatraju neprimjerenom i nepotrebnom reakciju članova Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Dragana Čovića na telegram saučešća, koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio povodom smrti bivšeg generalnog sekretara UN-a Kofija Annana. 

U saopćenju se navodi da je potpuno nejasno šta to u telegramu saučešća "duboko zadire u domen neprihvatljive političke kvalifikacije" i koju od neospornih činjenica Ivanić i Čović dovode u pitanje?

- Dovode li u pitanje da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima, koji je presuđen pred Haškim tribunalom i Međunarodnim sudom pravde? Dovode li u pitanje da su UN vlastitu "zaštićenu" zonu prepustile pokolju? Ili, da je sam Kofi Anan 1999. godine javno objavio izvinjenje zbog grešaka koje je UN počinio tokom rata u BiH, posebno apostrofirajući Srebrenicu, za koju je kazao da će „vječno progoniti našu historiju“? – navodi se u saopćenju iz Izetbegovićevog kabineta.

Dodaje se da posebno iznenađuje odnos Dragana Čovića prema genocidu u Srebrenici i općenito zločinima počinjenim nad Bošnjacima.

- Čović u svemu ima dvostruke standarde, pa i u pravu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da zastupa ovu instituciju. On je u svojstvu predsjedavajućeg, unatoč upozorenju, napravio skandal u Beogradu, kada je samoinicijativno ponudio prijenos suvereniteta BiH na Srbiju po pitanju odnosa sa Kosovom, a sada se ograđuje od sadržaja Izetbegovićevog saučešća koje je potpuno bazirano na činjenicama i upućeno u skladu sa dosadašnjom praksom u Predsjedništvu BiH – stoji u saopćenju.

Navodi se da „sve što je napisano u telegramu saušešća su nepobitne činjenice koje, ma koliko se neko trudio, ne mogu biti dovedene u pitanje“.

- Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kazao istinu i za to mu nije trebala bilo čija saglasnost. Istina se ne može promijeniti, ne smije se prešućivati, i od nje se niko ne može ograditi – saopćeno je iz Izetbegovićevog kabineta, prenosi Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.